PROTUVLADINI PROSVJEDI

'Ne smijemo biti ovce koje će Vlada šišati!'

09.03.2011 u 18:45

Bionic
Reading

Valu protuvladinih prosvjeda koji se šire Hrvatskom u srijedu su se priključili i Vinkovčani, pa se njih više od 1.000 okupilo u pješačkoj zoni u središtu grada poručivši Vladi da i oni teško žive

Pozivu na 'veliki prosvjed za ostavku Vlade', kako je stajalo na Facebooku, odazvali su se uglavnom Vinkovčani, ali i žitelji okolnih sela te predstavnici Sindikata hrvatskih seljaka. 'I u Vinkovcima se loše živi i nije neobično vidjeti ljude kako kopaju po kontejnerima, jer postoje naši sugrađani koji doslovno nemaju što za jesti. Stoga se ne smijemo bojati i hodati pognute glave, nego podignuti svoj glas protiv ove lopovske Vlade koja je upropastila Hrvatsku', poručio je prosvjednicima u ime organizatora Branimir Puškarić

Prosvjedu su se, sukladno najavama, odazvali i poljoprivredni proizvođači koji sutra izlaze na prometnice i planiraju svoje traktore, točno u podne, parkirati uz cestu kod Jarmine, Ilače i Bošnjaka. I na prosvjed koji je u Vinkovcima organiziran preko društvene mreže Facebook došli su traktorima, no policija ih je preusmjerila na parkiralište hotela Slavonija.

'Vlada je izdala seljake, ali i sve građane Hrvatske. Stoga se ne smijemo dijeliti na seljake, radnike, branitelje i 'fejsbukovce', nego trebamo biti jedno tijelo koje ima pravo na pravdu i poštenje. Ne smijemo biti ovce koje će Vlada šišati, nego pokušati ostvariti materijalnu sigurnost za svoju djecu i sebi kako bismo konačno mogli normalno živjeti', poručio je seljački vođa Tomislav Pokrovac

Vinkovčani su na prosvjedu ukazali i na specifične probleme njihova grada, koji zovu i Vrata Hrvatske, te upitali 'dokle će se još morati skrivati od tajkuna, mafijaša, korumpiranih političara te dobivati otkaze kao u Vibrobetonu, Spačvi, Cestoradu, bivšem Đuri Salaju'. Potom su se zaputili u prosvjednu šetnju gradom, uzvikujući razne parole protiv Vlade i vladajućih, te posjetili stranačke prostorije HDZ-a i SDP-a. Pred Zavodom za zapošljavanje palili su i svijeće.

Prosvjed u Vinkovcima protekao je uglavnom mirno i pod budnim okom policije, iako je u vrijeme govora Tomislava Pokrovca došlo do manjeg naguravanja među prosvjednicima. Izazivača prosvjeda odvela je policija. Za trajanja prosvjeda, u kojem je glavnina ogorčenja bila usmjerena prema Vladi i vladajućoj stranci, jedna je žena poderala člansku iskaznicu HDZ-a.

Prosvjed facebookovaca u Zadru

Na protuvladinu prosvjedu u Zadru na središnjem gradskom Narodnom trgu, u organizaciji mladih Zadrana s Facebooka, okupilo se, prema procjenama novinara, oko 400 prosvjednika koji traže odlazak vlade i izbore.

Počelo je okupljanjem na Narodnom trgu i prigodnim parolama 'HDZ, lopovi', 'Hoćemo izbore', 'Jaco, odlazi' i 'Svi na ulice', nakon čega se povorka prošetala Kalelargom do staroga rimskog Foruma. Prosvjednici su i danas uputili poruke gotovo svim političkim strankama, lijepeći ih na stup srama na Forumu, kao i poruke o negativnostima u društvu, primjerice o mitu i korupciji, visokim školarinama i slično.

Povorka se potom prošetala zadarskom rivom do morskih orgulja i natrag do Narodnoga trga. Prosvjed je protekao mirno, a osiguravala ga je tek nekolicina policajaca. Okupljanje je organiziralo 10-ak mladih Zadrana koji kažu da su apolitični i da zaziru od politike, a novi su prosvjed najavili za subotu.

Stotinjak prosvjednika na Portarati

Stotinjak prosvjednika večeras se ponovno okupilo na pulskom Trgu Portarati tražeći odlazak vlade. Prolazeći središtem grada, pozivali su Puljane i Istrane da u subotu u 18 sati dođu na Portaratu na protuvladin skup nakon kojeg će prosvjednici u povorci proći gradskim ulicama. Kuda će se prolaziti i hoće li svoje nezadovoljstvo iskazivati i ispred nekih državnih, županijskih i gradskih ustanova, večeras nisu najavili.

Među brojnim protuvladinim transparentima isticao se i onaj na kojemu je pisalo 'Jakovčić - istarski Sanader'. Unatoč tomu većina je prosvjednika osudila noćašnji divljački čin nepoznatih počinitelja koji su 'ružičastom bojom zalili natpisnu ploču IDS-a, vrata i pročelje zgrade u Puli u kojoj je sjedište te stranke'.'Divljaštvo nikomu ne koristi. Nasilje ne može pridonijeti željenim promjenama', poručili su večeras prosvjednici.

Prosvjed u Karlovcu

Prvi karlovački prosvjed protiv političkih elita, na kojem se večeras okupilo najmanje tisuću ljudi, prošao je mirno.
Okupljeni su najčešće uzvikivali 'Jaco, odlazi', 'HDZ, lopovi', 'Hoćemo izbore'. Prosvjedu se, po policijskoj procjeni, u početku odazvalo oko 350 ljudi, ali ih je u šetnji gradom bilo najmanje tisuću, a uzvikivali su 'Hoćemo promjene', 'Jadranku na burzu', 'Unija ropstvo' i 'Hoćemo izbore'. Također su duhovito - vulgarnim poklicima 'spominjali' i Ivu Sanadera

Ispred povorke bio je razvijen transparent s godinama 1971., 1991. i 2011., s obrazloženjem da je 1971. hrvatska mladež masovno završila u zatvorima, 1991. otišla na onaj svijet, a 2011. je došlo vrijeme da 'odemo u bolji svijet'.

Na jednom od transparenata pisalo je i 'Stop progonu branitelja'. Prosvjednici su zapalili svijeće za poginule branitelje ispred MORH-ova ureda za obranu te ispred HDZ-a, s objašnjenjem preko razglasa kako se nadaju da će se HDZ maknuti s vlasti dok ta svijeća izgori.

Kratki govori bili su upereni protiv vladajućih, a jedan je branitelj kazao da uza sve političare, svejedno HDZ ili SDP, godinama samo stagniramo ili propadamo te kako je došlo vrijeme da narod pokaže svima da će rušiti sve nesposobne, sve dok ne dođu na vlast oni pravi, pošteni.

Prosvjednici su nezadovoljstvo iskazali i lokalnim HDZ-ovim političarima Damirom Jelićem i Brankom Vukelićem (saborskim zastupnikom), pjevali pjesme Moja domovina, a na čelu povorke bio je razvijen i natpis 'Hrvatski nacionalni front - HNF' s parolom – 'za dom spremni' - od čega se organizatori nisu ogradili.

Skupina studenata, okupljenih preko Facebooka, organizirala je prosvjed, a kažu da su im u pripremi pomagali branitelji i umirovljenici. Policija je na kraju spriječila prosvjednike koji su uzvikivali 'Jeliću pod prozore' da odu prema dijelu grada u kojem živi gradonačelnik Damir Jelić. Novi prosvjed najavljen je za subotu.