OČEKIVANJA OD SASTANKA

'Josipović se sada ne smije povući'

09.03.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Već u petak ujutro na Pantovčaku bi se trebao početi stvarati red za konzultacije s predsjednikom Ivom Josipovićem. Načelno se zna da će Josipović provjeriti kako parlamentarne stranke dišu po pitanju aktualne situacije u zemlji, a njih smo danas priupitali što očekuju od tog sastanka

Iako je uvriježeni običaj da predsjednik države konzultacije s parlamentarnim strankama održava samo nakon izbora, kao što je bilo poslije izbora 2007, Josipović se ovaj put odlučio konzultirati sa strankama zbog situacije u državi.

'Osobno mislim da je ovo što je predsjednik napravio vrlo korisno i vrlo odgovorno prema građanima iz razloga jer situacija nije idealna, nije dobra i ne može se pred time zatvarati oči. Normalno je da kao čovjek koji ima veliki izborni legitimitet hrvatskih građana okupi najodgovornije ljude i da se s njima posavjetuje kako dalje zajednički', rekao nam je SDP-ov tajnik Igor Dragovan

Inicijativu je pohvalio i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar, no zasad nije htio izlaziti sa svojim očekivanjima vezanim uz sastanak.

'Od sastanka unaprijed ništa ne očekujem. Vidjet ćemo sadržaj. Predsjednik Josipović će svoje poteze povući nakon tih sastanaka, dakle nemojmo prejudicirati. Očito želi čuti da bi odlučio', kazao nam je Lesar

U HDZ-u, sudeći prema odgovoru tajnika stranke Branka Bačića, zasad samo očekuju da se Josipović drži svoje neovisnosti u tim razgovorima.

'Očekujem da će predsjednik od predsjednice pokušati u razgovoru utvrditi kakav je plan Vlade u odnosu na aktualna događanja i u odnosu na datum raspisivanja izbora, pregovora, referenduma. Mislim da je to temeljni razlog sastanka i mislim da će predsjednica reći ono što je i dosad već rekla. Pravo je predsjednika da pozove predsjednike političkih stranaka i pritom jasno u cijelosti pokaže svoju neovisnost naspram bilo koje političke opcije', rekao nam je Bačić.

Da Josipović konzultacije saziva kako bi 'popunio križaljku o aktualnoj situaciji', smatra i HNS-ov Goran Beus Richembergh. Podsjetio je pritom da oporba u Saboru zapravo zastupa mišljenje velikog dijela javnosti, koje se razlikuje od mišljenja vladajuće većine.

'To je sad jedna diskrepanca koja se može razriješiti samo isključivo izborima i mislim da je i njemu posve jasno da je to jedna situacija koja nije zdrava za razvoj parlamentarne demokracije, osobito ne u ovoj situaciji kada predsjednica Vlade odbija doći u Sabor. Očekujem da će predsjednik po tim koordinatama procijeniti koja su najpametnija rješenja. Tu se ne radi o tome da li on staje na stranu Vlade ili opozicije, nego da on mora naprosto razmišljati što je stav većine građana. On spada u ono što zovemo odgovornom političkom elitom koja mora biti uvijek dva koraka ispred i vidjeti daleko više nego većina, pa makar se radilo i o narodu', kazao je Beus Richembergh

Ukoliko dođe do mogućnosti da se ugrozi hrvatski strateški interes, odnosno ulazak u Europsku uniju, Josipović kao sukreator vanjske politike, smatra HNS-ovac, mora reagirati. Pritom sumnja da će se premijerka Kosor usuditi oglušiti na sugestije predsjednika Josipovića, no ako se to i dogodi, on ima i druge instrumente kojima može korigirati političko stanje u državi.

'Predsjednik ima neke elemente u svojim rukama koji su ustavnog karaktera kao što je sazivanje sjednica Vlade na kojima može obrazložiti tu novu situaciju. Predsjednik može doći pred parlament jer vladajuća većina u parlamentu je ta koja donosi odluku o raspisivanju izbora. Svako povlačenje predsjednika Republike u ovoj situaciji bi bilo suprotno njegovim obećanjima iz predizborne kapanje, odnosno njegovom dosadašnjem ponašanju', zaključio je Beus Richembergh, upozorivši da bi vladajuća većina eventualno odbijanje predsjednika mogla 'teško i gorko platiti na izborima'.