PROSVJEDI SELJAKA

'Mijenjam traktor za mjesto čistačice na Markovom trgu'

09.03.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Seljaci iz Varaždinske županije nastavljaju s prosvjedima. Promet u Poljancu kod Ludbrega otežava četrdesetak traktora i dva kombajna, na kojima su izvjesili transparente poput 'Mijenjam traktor za mjesto čistačice na Markovom trgu'. Slična situacija je i kod Gornjeg Vratna, desetak kilometara prije hrvatsko-slovenske granice, gdje prosvjeduju poljoprivrednici iz zapadnog dijela županije

'Istina da je dio naših zahtjeva ispunjen ili je najavljeno njihovo ispunjenje, kao što smanjenje cijena zakupa, pa i dijelom legalizacija farmi koja bi išla po posebnom postupku. Međutim, ne odustajemo od našeg zahtjeva da nam se u

100-postotnom iznosu isplate poticaji u ratarstvu i stočarstvu, kao i da se referentna godina odgodi na iduću. Stoga ostajemo na cesti dok nas ne pozovu u ministarstvu na razgovor i o tim zahtjevima', rekao nam je Miljenko Ivanuša, koordinator prosvjeda, pojašnjavajući zašto se ne odustaje od blokada prometnica.

Dijelu varaždinskih poljoprivrednika bitno da je odmah dobe svih 2.250 kuna poticaja po hektaru za prošlu godinu jer su se kreditno zadužili zbog kupnje traktora i strojeva, odnosno drugih investicija na svojim poljoprivrednim gospodarstvima.

'Poticaji su kasnili već prošle godine, zbog čega je dio OPG-a blokiran. Nije bilo milosti od strane poreznika ni kada je u pitanju bilo desetak tisuća kuna. Da bi to riješili, poljoprivrednici su morali prodavati kukuruz ujesen kada je cijena bila manja nego što je sada, zbog čega smo oštećeni', doznajemo od Petra Horvata, poljoprivrednika iz Poljanca, koji obrađuje deset hektara poljoprivrednog zemljišta.

Seljaci se pribojavaju da će zbog kašnjenja poticaja uskoro opet biti na gubitku.

'Govori se da bi za tridesetak dana umjetno gnojivo moglo poskupjeti za 15 do 20 posto, što znači da ćemo morati više dati jer sada novca nemamo', rekao je Michael Slaviček, poljoprivrednik iz Hrastovljana, obrađuje sa suprugom i djecom 20 hektara na kojima dobiva krmno bilje i drugu hranu za stoku, a bavi se i mljekarstvom.