VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Hitna u Zagrebu ima ispostave na šest lokacija

09.03.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Nema potrebe da građani Zagreba traže hitnu pomoć isključivo u Heinzelovoj 88 budući da im na usluzi stoji šest ekipa hitne medicinske pomoći, i to prema mjestu stanovanja

Slijedom pitanja naših fanova na Facebooku istražili smo koje su sve lokacije s kojih kreće hitna medicinska pomoć. Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba ima sjedište u novom objektu u Heinzelovoj 88. Osim ovog objekta na području Grada Zavod ima 6 ispostava, i to na lokacijama Jarun, Gajnice, Dubrava, Sesvete, Novi Zagreb i Đordićeva ulica.

Ispostava u Novom Zagrebu nalazi se na lokaciji Avenije Većeslava Holjevca 22. Na poziv građana Prijavno-dojavna jedinica Zavoda, ako je potrebno, upućuje ekipu hitne medicinske pomoći koja je najbliža lokaciji sa koje je zaprimljen poziv te nema potrebe da građani odlaze u Heinzelovu 88.

Ujedno iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje doznajemo da su u Domu zdravlja Zagreb – Centar lokacije Novi Zagreb, Siget, Av. V. Holjevca 22 organizirana liječnička dežurstva. Dežuraju liječnici opće medicine, liječnici dentalne medicine i specijalisti pedijatrije i to: Opća medicina subotom od 8 – 15 po redovnom rasporedu; zatim subotom od 15 – 22, nedjeljom i blagdanom od 8 do 22 na lokaciji A. V. Holjevca 22. Stomatologija dežura radnim danom od 22 – 6 na lokaciji Siget, subotom od 7 do 21 po redovnom rasporedu, subotom od 22 do 10, nedjeljom od 10 do 22 u Sigetu. Pedijatrija dežura subotom, nedjeljom i blagdanima od 8 do 22.

Što se tiče zabrinutosti ravnateljice zagrebačke Hitne dr. Slobodanke Keleuva da bi Hitna mogla ostati bez pet timova manje, državni tajnik u Ministarstvu dr. Dražen Jurković uvjerava da se kvaliteta zaštite i hitnih timova neće smanjiti, štoviše, građanima će na usluzi biti devet timova hitne pomoći više. Usto napominje i činjenicu da u usporedbi s drugim većim gradovima RH, Zagreb ima daleko viši standard hitne pomoći.

Hitna pomoć će, prema najavama, imati i 103 liječnika sa specijalizacijom hitne medicine koja će trajati pet godina, a paralelno slijedi i edukacija medicinskih sestara i tehničara.

Što se tiče ukidanja broja 94 tako da se pozivi za Hitnu preusmjeravaju na 112, Gradski ured za zdravstvo i branitelje obavijestio je sve nadležne sa zamolbom da ministar uz broj 112 izda suglasnost za implementaciju novog broja 194. Također je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić od Državne uprave za zaštitu i spašavanje izričito tražio da se uz broj 112 zadrži i broj 194.

Odgovor vezan uz Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba dio je našeg zajedničkog projekta vi pitate, oni odgovaraju, a u koji se možete uključiti i vi, postavljanjem pitanja na odjeljku rasprava na našoj fan stranici na Facebooku