VIŠE NEMA PROSVJEDA?

Čobanković i dio seljaka postigli dogovor

08.03.2011 u 20:41

Bionic
Reading

S predstavnicima udruga poljoprivrednih proizvođača dogovorena je isplata poticaja za ratarske kulture u iznosu od 1.950 kuna po hektaru, prvi dio poticaja od 900 kuna je isplaćen, a drugi dio od 1.050 kuna bit će isplaćen do kraja travnja, izvijestio je večeras nakon završetka sastanka ministar poljoprivrede Petar Čobanković

Na sastanku ministra Čobankovića s predstavnicima udruga poljoprivrednika, koji nisu u prosvjedima, razgovaralo se o deblokadi računa poljoprivrednika, legalizaciji poljoprivrednih objekata, poljoprivrednom zemljištu, kapitalnim ulaganjima, plavom dizelu. Sastanak je bio konstruktivan i došlo je do suglasja po navedenim temama, kazao je Čobanković

Dogovoreno je da se tijekom ovoga i početkom sljedećeg tjedna izmjeni pravilnik o visini početne cijene zemljišta u državnom vlasništvu u pravcu snižavanja početne cijene zakupa.

Što se tiče kapitalnih potpora, ostalo je za obradu još 800 zahtjeva i očekuje se da se to završi do kraja ovog mjeseca.

Ministar je istaknuo potrebu legalizacije objekata te će se organizirati sastanak s ministarstvima zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i ići će se u smjeru pronalaženja načina da se mali objekti do 30 uvjetnih grla legaliziraju po skraćenom postupku, a veći objekti uz projektnu dokumentaciju.

Što se tiče plavog dizela, dogovoreno je da se povećaju dozvoljene količine za voćare, vinogradare, povrćare i proizvođače krumpira, a pokušat će sa Inom vidjeti da li postoje još neke mogućnosti kako bi se moglo utjecati da ne dođe do značajnijeg povećanja cijena plavog dizela.

Predstavnici udruga, koje nisu u prosvjedima, izrazili su zadovoljstvo današnjim sastankom napominjući da probleme treba rješavati za stolom, odnosno u resornom ministarstvu. Na sastanku je bilo 26 predstavnika udruga.

Predsjednik Udruge Brazda Matija Brlošić kazao je da večeras odlazi u Slavoniju reći da su dobili ono što su tražili i da nema razloga da se ide na ceste u Osječko-baranjskoj županiji.

Predsjednik Udruge proizvođača središnje Hrvatske Stjepan Kunovec također je izrazio zadovoljstvo sastankom napominjući da je velika pogreška onih koji prosvjeduju što nisu došli na sastanak te da  je mjesto za rješavanje problema Ministarstvo.

Na pitanje novinara hoće li sutra ići na sastanak s poljoprivrednicima koji prosvjeduju, ministar Čobanković je rekao da je sastanak bio danas u Zagrebu i da su i oni bili pozvani.

'Teško je očekivati da ću odlaziti direktno kod prosvjednika jer bih tako ove ljude, koji su danas bili ovdje, učinio smiješnim', kazao je.

'Bilo bi kontraproduktivno da idem na punktove na kojima se prosvjeduje', rekao je ministar Čobanković napominjući da je uvijek otvoren za razgovore.