DOSTA ZA DANAS

Prosvjednici se razišli na Trgu bana Jelačića

08.03.2011 u 18:07

Bionic
Reading

Prosvjednici su se sa Zrinjevca uputili prema glavnom zagrebačkom trgu, gdje su se u miru razišli. Tako je završio današnji prosvjed

21:33 Na trgu bana Jelačića prekrižili su zastave. Nekolicina poziva da nastave prema Markovom trgu, ali je prosvjed ipak gotov za danas.

21:25 Preko Zrinjevca uputili su se prema Trgu bana Jelačića, gdje će, pretpostavlja se, biti i kraj današnjeg prosvjeda.21:15 Smanjio se broj prosvjednika. Krenuli su prema Zrinjevcu.

21:10
Odlaze iz Domagojeve ulice uz poznate povike.

21:05
Stigli su U Domagojevu ulicu, pred zgradu Tomislava Karamarka, tražeći ostavku od njega.

21:00
Uputili su se prema Glavnom kolodvoru uz povike: 'Kara Marko Jadranku!'

20:53
Nakon Iblerova trga i posjeta SDP-ovom sjedištu, nekoliko tisuća prosvjednika stiglo je pred sjedište HNS-a poručujući im: 'Nećemo ni vas!'

20:47
Prosvjednici su ipak krenuli prema Trgu žrtava fašizma, umjesto prema Trgu bana Jelačića.Ne idu prema HDZ-u.

20:40
Pred zgradom SDP-a uzvikuju: 'Ne želimo ni vas!' i 'Mi smo Hrvatska!'

20:21
Stigli su u Bauerovu ulicu, pred stan Vladimira Šeksa. Naknadno je stiglo i desetak policajaca. Prosvjednici skaču i viču: 'Tko ne skače, policajac!', a Šeksu uzvikuju: 'Pijani lopove!' Uputili su se dalje Vlaškom ulicom prema Trgu bana Jelačića.

kako je počeo današnji prosvjed
20:13
Pred specijalce koji čuvaju HDZ postavljaju pune čaše bombona, što, kažu, treba predstavljati samoborske maškare.

20:03
Stigli su pred zgradu HDZ-a, gdje se nalaze dva policijska kombija. Sam ulaz čuvaju specijalci. Prosvjednici viču: 'HDZ, lopovi!' i 'Jaco, odlazi!' Upravo se tu mogu čuti najglasniji uzvici.

19:58
Došlo je do promjene rute i prosvjednici su krenuli prema sjedištu HDZ-a. Još se ne zna misle li nastaviti prema stanu Vladimira Šeksa, kako su ranije planirali.

19:47
Prosvjednici su krenuli prema Trgu bana Jelačićai prema Trgu burze.

19:37
Prosvjednici su se zaustavili pred Pravnim fakultetom i zgradom Zagrebačkog sveučilišta. Bivši HDZ-ov načelnik općine, šaman Luka Hodak, obučen kao Indijanac, udara po bubnju, a ljudi viču: 'Hrvatska se budi!'

19:32
Među prosvjednicima pred HNK su i mladi anarhisti iz pokreta Masa s crveno-crnim zastavama. Poruke prosvjednika i dalje su iste.

19:17
Prosvjednici su krenuli prema HNK, zatim prema HEP-u i HAZU-u te Zelenim valom prema stanu Vladimira Šeksa. Ceste su blokirane, policije gotovo i nema.

19:13
Prosvjednici su sada na Zapadnom kolodvoru.

19:10
I Sanja Sarnavka je tu. Kaže da joj je ovo treći put.



19:06 Radnice Kamenskog govore da žele raditi.Po njihovim rječima, Kutle i ostali su uništili Hrvatsku privatizacijom. Poručuju da ne daju Vode i Šume. Prosvjednici skandiraju: 'Vratite nam naše tvornice!' Radnice uzvikuju da su one žene pogažene od vlasti. Jedna od njih poručuje: 'Gori gora, gori borovina, gori, Vlado, vaša vladavina!'

18:58
Prosvjednici su stigli pred Kamensko i viču: 'Jaco, odlazi!' Nema interventnih policajaca, samo dva policijska vozila koja reguliraju promet.

18:55
Prosvjednici nose transparente poput: 'Kad srce kaže proljeće, kaže izbori', 'Jaco, sretan 8. mart! Ne mrzimo te zato što si žena', 'Nije rast broja prosvjednika, nego korekcija'...

18:50
Od Trga Republike Austrije do Britanskog trga Ilica je prepuna ljudi. Viču: 'HDZ, lopovi!'

18:45
Nekoliko tisuća prosvjednika zastalo je pred Mesićevim stanom u Ilici. Nastavili su dalje Ilicom. Mnoštvo je transparenata protiv EU-a.

18:37
Prosvjednici skandiraju: 'Jaco, odlazi!', 'Svi na ulicu!', 'Hoćemo izbore!'. U Ilicu se slijeva sve više ljudi. Tramvaji su u zastoju sve do Frankopanske ulice.

18:33
Skupina se ipak odlučila uputiti prema Kamenskom.

18:27 Prosvjednici skandiraju: 'Hoćemo izbore!' U govorima svi najprije čestitaju Dan žena. Kažu da će se prošetati do Zagrebačke banke, ali još nije sigurno jer će se možda uputiti do Kamenskog. U Ilici se formirala skupina od oko tisuću ljudi.

U 18.00 sati započeo je još jedan u nizu prosvjeda kojemu je cilj rušenje Vlade. Procjenjuje se da je zasad tristotinjak prosvjednika na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Mogu se vidjeti transparenti s porukama 'Volim Hrvatsku- ne u EU? i ' Jedini uspjesi HDZ-ovog režima su nezaposlenost, nepotizam i vanjski dug'.

Paško Kaćinari drži veliku novčanicu od 250 kuna s likom Andrije Hebranga i govori o bankama i suradnji s centrima moći. Ivan Pernar pak govori da su 'banke centar svih problema' i poručuje im da će sve biti nacionalizirane.

Željko Stipić
, predsjednik sindikata Preporod, okomio se na sindikaliste koji obnavljaju 'kriminalni GSV' te poziva sve sindikalce da se pridruže prosvjedima u četvrtak.

Bivši birači HDZ-a koji se osjećaju izdano su pokrenuli nerede na braniteljskim prosvjedima. 'Čovjeka onesvijestite, stavite ga u komu i počnete mu vaditi organe - to je stanje Hrvatske pred EU-om', kaže student iz Zadra. Pozdravio je Sinišu Kovačevića, voditelja trećeg Dnevnika, te je upozorio i voditelje Dnevnika Nove TV jer su bili 'vidno razočarani što nije bilo nasilja na prosvjedu'.

Na prosvjedu su i Pero Kovačević i sindikalistkinja Spomenka Avberšek. Prosvjednici skandiraju: 'Svi na ulice!'

Jedan od prosvjednika poručio je Milanoviću da onaj koji najviše želi na vlast, ne smije dobiti vlast.

Prosvjedi u Zagrebu 8. ožujka 2011.