DAN ŽENA U OSIJEKU

Golubari pustili 500 golubova listonoša

08.03.2011 u 16:18

Bionic
Reading

Međunarodni dan žena, 8. ožujka, u Osijeku je danas proslavljen puštanjem 500 goluba pismonoša u zrak, zabavno-scenskim programom i prodajnim štandovima na glavnom gradskom trgu

Na štandu odsjeka za prevenciju PU osječko-baranjske Osječani su mogli saznati informacije o sprečavanju zlostavljanja u obitelji, osobito žena.

'Na Međunarodni dan žena odlučili smo ukazati na prava žena, jer ih je mnogo neinformiranih. Iako evidentiramo porast nasilja i zlostavljanja u obitelji nad ženama, broj tih slučajeva bio bi i veći kada bi žene češće koristile svoja prava i prijavljivale policiji', ocijenila je Sanja Živković iz policijskog odsjeka za prevenciju.

Program na trgu počeo je puštanjem 500 golubova listonoša iz prijevoznog vozila osječkog Sportskog kluba uzgajivača golubova listonoša 'Slavonija '77'. Na taj način golubari su simbolično pokazali da je današnji dan ujedno i praznik slobode, rekao je tajnik kluba Josip Kraus

Udruga 'Osmijeh Osijek' nastupila je u plesnom dijelu programa pod sloganom 'Budite ponosne i gorde'. Trbušni ples u nekoliko navrata izvele su orijentalne plesačice skupine 'Ibis', a reperi Bechary izveli su svoju novu stvar 'Luda cura' kojom su željeli opisati vezu u kojoj žena dominira nad muškarcem. Plesni dio nastavio se izvedbom salse i tanga, a pridružili su se i članovi udruge za borbu protiv ovisnosti 'Ne-ovisnost' i udruga za promicanje inkluzije 'Inkluzija'.

Priliku za predstavljanje svojih proizvoda pred oko tisuću okupljenih Osječana iskoristilo je i desetak obrtnika. Donijeli su domaće kolače, pletene predmete od šiba, krafne s pekmezom i suhomesnate prerađevine, a građani su ih mogli dobiti po povoljnim cijenama.