INICIJATIVA MLADIH

'Treba ispitati ulogu Mate Laušića u Kulinama'

08.03.2011 u 14:24

Bionic
Reading

U povodu podizanja optužnice za ratne zločine u šibenskom vojnom zatvoru Kuline Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj traži se da se u prvom redu ispita uloga Mate Laušića, tadašnjeg načelnika Uprave vojne policije

U priopćenju koje potpisuje koordinator Inicijative Mario Mažić pozdravlja se podizanje optužnice protiv Tvrtka Pašalića Damira Boršića Željka Maglova i Milorada Pajića za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene u vojnom zatvoru Kuline.

Kaže se da je ova optužnica trebala biti podignuta puno ranije, ali se vjeruje da još uvijek postoji dovoljno dokaza i svjedoka kako bi se utvrdila odgovornost počinitelja, a žrtve zločina dobile barem pravnu satisfakciju.

Opće je poznato, ističe se, da su u vojnim zatvorima Kuline u Šibeniku i Lora u Splitu, ali i u drugim vojnim zatvorima počinjeni brojni zločini protiv ratnih zarobljenika tako što su zarobljenici mučeni i ubijani.

Mladi izražavaju nadu da će sudski proces protiv četvorice optuženika biti vođen profesionalno i nepristrano i da neće hrvatskom pravosuđu i društvu u cjelini pružiti još jedan razlog za sramotu, kao što je to bio slučaj sa sličnim procesom Lora 1, kada je javnost bila zgrožena ponašanjem suca Slavka Lozine, nepružanjem adekvatne zaštite svjedocima iz Srbije itd.

Iako je važno procesuirati direktne počinitelje zločina, mladi iz Inicijative upozoravaju da se ne smije stati s procesuiranjem odgovornih za zločine u Kulinama, već je važno provesti istrage protiv osoba koje bi za ove zločine mogle snositi zapovjednu odgovornost. Sukladno tome, u svom nedavno objavljenom izvještaju 'Protiv imuniteta moći' pozvali su da se u prvom redu ispita uloga Mate Laušića, tadašnjeg načelnika Uprave vojne policije.

Pozivaju, dakle, na provođenje sveobuhvatnih istraga o izravnim počiniteljima i njihovim nadređenima koji su naredili ili nisu djelovali kako bi spriječili počinjenje zločina u vojnim zatvorima.