JANDRIĆ PISAO POPOVCU

Ukida li HRT-ovcima Facebook zbog prosvjeda?

08.03.2011 u 12:01

Bionic
Reading

Zabrana korištenja Facebooka i Twitera na HRT-u šokirala je zaposlenike, ali ih nije spriječila da ih i dalje uredno koriste preko mobitela, a neki su, doznajemo, zabranu uspješno zaobišli na Prisavlju

'U opisu novinarskog zanimanja je snalažljivost, pa je tako i većina mojih kolega pronašla način kako zaobići zabranu koju je donijelo vodstvo kuće. Ne treba za to biti haker. Treba biti samo malo dovitljiv i poznavati osnove rada na računalu', kazao nam je doajen novinarstva na HRT želeći ostati anoniman.

Pod velom anonimnosti nije želio ostati novinar Informativnog programa Ilija Jandrić koji je na svom profilu objavio pismo koje je uputio v. d.-u glavnog ravnatelja Josipu Popovcu.

U poduljem pismu, koje možete pročitati u cijelosti, Jandrić Popovcu objašnjava zašto je Facebook novinarima koristan i otkriva kako je od konkurentskog RTL-a, na dan Sanaderova bijega, otkriveno da se nešto sprema.

'Popovac mi nije odgovorio na mail, a na fejsu mi nije ništa 'postao' jer nismo prijatelji. Možda bude odgovorio', zaključio je Jandrić.

Jandrićevo pismo Popovcu

Poštovani gospodine Ve De! Shvatite da Facebook, na kojem i Vi imate profil, novinari HRT-a ne koriste (primarno) za privatne potrebe niti za organiziranje protuvladinih prosvjeda. Sve to možemo raditi i kod kuće jer svi imamo internet. Facebook, poštovani g. Ve De, u 21. stoljeću je, baš kao i Twitter, postao PRVI IZVOR INFORMACIJA svim medijima! Svi relevantni svjetski mediji imaju svoje stranice na Facebooku i Twitteru na kojima objavljuju NAJNOVIJE VIJESTI tek nekoliko sekundi nakon što ih objave. Mnogi političari i državnici (čak i papa!) imaju svoje profile preko kojih komuniciraju s javnošću.

Facebook i Twitter
su, poštovani g. Ve De, postali NEZAMJENJIVI u proizvodnji dnevnih vijesti. Ukidanjem tih društvenih mreža ukidate pravo HRT-u na konkurentnost. Navest ću Vam samo tri primjera u kojima bismo bez tih mreža kasnili satima za konkurencijom a možda ostali i bez glavnih vijesti dana:

1.
Jučer sam uređivao i vodio dnevne vijesti. Prve su bile u 10 sati. Kao i svakoga dana, nakon buđenja prvo skuham kavu i spojim se na internet. Umjesto da surfam po svim mogućim hrvatskim i svjetskim portalima odem jednostavno na Facebook jer među 500-ak 'frendova' imam mnogo novinara, PR-ovaca, političara, društveno angažiranih osoba, koji čim pročitaju nešto zanimljivo podijele to sa svima na Facebooku.

Tako sam već u 7 sati vidio link na internetski portal dalje.com (koji rijetko čitam) i na njihovu vijest 'Srbija podigla optužnicu protiv dr. Vesne Bosanac! 'Odmah po dolasku u redakciju počeo sam provjeravati tu vijest (dalje.com se pozvao na Andriju Hebranga). Istina, vijest je objavio i Novi list, ali te dnevne novine ste nam zbog štednje ukinuli pa sam slijedio trag portala dalje.com.

Uspio sam dobiti redom, glasnogovornika MUP-a koji je objasnio da je s dr. Bosanac obavljen informativni razgovor, zamjenika tužitelja za ratne zločine Republike Srbije koji je objasnio da nije riječ o optužnici nego o starom predmetu iz '92. koji je prema sporazumu ustupljen DORH-u i na kraju i glavnog državnog odvjetnika RH koji je također pojasnio da nije riječ o optužnici i da je to procedura da bi se taj slučaj zatvorio.

Zbog našeg propitivanja tužiteljstvo Srbije je uskoro, iako je bila nedjelja, poslalo svim medijima priopćenje. U Vijestima u 10 smo stoga objavili relevantnu informaciju, a u podnevnom dnevniku i prve reakcije. Svi news portali su tog dana prenijeli našu vijest navodeći kao izvor HRT. Da mi je Facebook bio blokiran za tu vijest bismo vjerojatno saznali par sati kasnije i mi bismo morali citirati druge izvore, a ne oni nas.

2. Na dan kad je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora trebalo raspravljati o ukidanju imuniteta Ivi Sanaderu i na dan kad je on pobjegao iz Hrvatske, HRT je doznao da se nešto sprema na kolegiju u 9 sati zato što je snimatelj RTL-a (koji je fejs frend naše novinarke) postavio na Facebook fotografiju Sanaderove vile.

Saznali smo tako da je ekipa RTL-a već tamo i poslali našu ekipu koja je snimila Sanadera kako izlazi iz kuće i odlazi u nepoznatom smjeru. Nikad se nije vratio. Poslije ćemo svi saznati da je otišao u Austriju. Bez pristupa Facebooku HRT nikad ne bi posjedovao povijesnu snimku bivšeg premijera kako bježi iz zemlje da bi izbjegao kazneni progon!

3. Svjedoci smo ovih dana da su tisuće nezadovoljnih građana svaki dan na ulicama te da traže ostavku Vlade RH. Ti su se prosvjednici upravo organizirali preko društvenih mreža. Prosvjeduju svaki drugi dan, a planove o prosvjedima objavljuju na Facebooku. Bez pristupa Facebooku ne bismo imali informaciju ni o tom, ovih dana, najvažnijem društvenom događaju u zemlji.
Ili je možda baš to razlog zašto nam ukidate Facebook???

Gospodine Ve De, cenzura nije uspjela ni u Libiji ni u Kini, zašto mislite da ćete je Vi uspjeti provesti na Prisavlju? Okanite se ćoravog posla! Dajte nam da radimo jer mnogi od nas žele raditi ovaj posao doživotno, a ne tek privremeno (kao Ve Dei) i stalo nam je da naša kuća povrati ugled i povjerenje gledatelja koje je izgubila. Gospodine Ve De, pogledajte na kalendar. Već smo debelo zagazili u 21. stoljeće... Uskladite svoje vrijeme s ostatkom svijeta!

Srdačno!
Ilija Jandrić