NEZADOVOLJSTVO INSTITUCIJAMA

Logoraši za zločine sumnjiče 1.000 osoba, a Bajić još nikoga

08.03.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i vukovarski Centar za istraživanje ratnih zločina podnijeli su u utorak Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru kaznenu prijavu protiv nepoznatih, ali i nekih poznatih osoba, zbog osnovane sumnje u počinjenje ratnog zločina nad zarobljenicima u selu Boboti u jesen 1991.

Logoraši su kazneno prijavili zapovjednike i čuvare logora te njihove pomagače, uglavnom pripadnike JNA i tzv. teritorijalce za zlostavljanje, mučenje, nečovječno postupanje i ubijanje zarobljenika, hrvatskih branitelja i civila dovedenih iz okolnih sela Tordinaca, Tenje, ali i s vukovarskog područja.

U kaznenoj prijavi stoji da se logor nalazio u podrumu seoske ambulante u Boboti, koja je u međuvremenu srušena, pa sumnjaju da i danas krije posmrtne ostatke ratnih zarobljenika.

Logor je, po spoznajama bivših logoraša, otvoren nakon zločina u Borovu 2. svibnja 1991. godine i bio je u funkciji sve do okupacije Vukovara i preseljenja zarobljenika u novoformiranu policijsku postaju u Borovu naselju.

'Hrvatsko društvo logoraša dosad je podnijelo čak šest kaznenih prijava za ratne zločine, u kojima tereti više od 1.000 osoba, no Mladen Bajić i DORH nisu podignuli nijednu optužnicu na temelju tih prijava', ogorčen je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskog ogranka Društva logoraša.

Komšić je iskoristio priliku izraziti nezadovoljstvo ponašanjem političkih stranaka za koje je rekao da 'pokušavaju iskoristiti braniteljske udruge za svoje dnevnopolitičke potrebe'. 'Više nećemo u prosvjede, kao što smo prosvjedovali za Tihomira

 Purdu i Veljka Marića, jer stranke takve skupove iskoriste za politiziranje. Svoje ćemo stavove iznositi na konferencijama za novinare', najavio je Komšić.

I predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ivan Kovačić, nezadovoljan je ponašanjem Državnog odvjetništva koje nije podignulo nijednu optužnicu temeljem prijava vukovarskih branitelja i logoraša. 'Netko u strukturama vlasti očito nije odradio posao kako ga je trebao raditi, odnosno ne radi ono za što je plaćen', kategoričan je Kovačić.

Koordinacija vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga izrazila je potporu ratnoj i aktualnoj ravnateljici vukovarske bolnice Vesni Bosanac, poručivši da je nedopustivo teretiti je kao ratnog zločinca.

'Dokazat će se, kao i s Purdom, Janjićem i Maslovom, da srbijanske optužbe nisu utemeljene, no bojim se da će se danas-sutra pojaviti nova optužnica protiv drugih branitelja. Srbija nas opterećuje prijavama za ratne zločine, a ne procesuiraju one koji su na njihovoj strani počinili ratne zločine na području Vukovara. Tako samo pravdaju svoje zločine', zaključuje Kovačić.