SASTANAK S PRAVNIM STRUČNJACIMA

Kosor u protuofenzivi; kako će odgovoriti Srbiji?

08.03.2011 u 11:02

Bionic
Reading

'Očekujemo otvorene razgovore i dat ćemo svoje sugestije. Mi imamo sve institucije koje trebaju raditi i DORH i ministarstva, rekao je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. prije današnjeg sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor

Naime, premijerka je za 13,30 sazvala radni sastanak na temu primjene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije s pravnim stručnjacima, među kojima će biti i Šangut.


Na temelju tog spornog zakona koji je donesen 2003. Srbija si je dala ovlasti progona navodnih ratnih zločinaca na teritoriju svih država bivše Jugoslavije. 'Državni organi Republike Srbije određeni ovim zakonom nadležni su za vođenje postupka za krivična dela iz člana 2. ovog zakona koja su izvršena na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve', stoji u trećem članku tog zakona.

Premijerka je stoga, doduše s nekoliko godina zakašnjenja, na noge dignula pravne stručnjake te ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako bi razradili pravne probleme progona hrvatskih branitelja kako i Vesne Bosanac, ravnateljice Vukovarske bolnice.

Kosor je time priznala da hrvatska pravosudna tijela do sada nisu dobro radila svoj posao, ali i da problemi sa Srbijom nadilaze pravosudna pitanja. 'Hrvatska vlada i sve institucije čine i činit će sve da se nešto slično ne dogodi, sve da se hrvatski branitelji i njihovo dostojanstvo, ali i dostojanstvo Domovinskog rata, zaštiti i da nitko ne uspije ni u kakvom naumu da se povijesne činjenice revidiraju', rekla je Kosor u nedjelju nakon što je u javnost iscurila informacija o saslušanju Vesne Bosanac i kaznenoj prijavi protiv nje koja je podignuta na Vojnom sudu 1992. godine.

Zoran Šangut i Fred Matić u posjetu logoru Stajićevo
Zoran Šangut kaže da će premijerki iznijeti svoje dosadašnje stavove. Podsjetimo, protiv je povlačenja hrvatske tužbe za genocid, a jedan od prioriteta jest i podizanje optužnice protiv odgovornih za logore u Srbiji, Aleksandra Vasiljevića, general-majora, zapovjednika KOS-a te protiv Miroslava Živanovića, zapovjednika logora Stajićevo i Begejci.

Šangut je u nekoliko navrata isticao kako je progon vukovarskih branitelja, a i Vesne Bosanac, srpski odgovor DORH-u na najavu podizanja tužbe protiv odgovornih za logore. 'Kontraudarac Srbije', kako je to nazvao Šangut priprema je srpske javnosti za navedene optužnice.

Podsjetimo kako je bivšim logorašima predvođenim Šangutom i Predragom Fredom Matićem, sadašnjim savjetnikom predsjednika Josipovića za branitelje, koji su u srpskim logorima priveli mjesece užasne torture te i danas osjećaju fizičke i psihičke posljedice mučenja, srpski MUP zabranio postavljanje spomen ploče na mjestu nekadašnjeg logora Stajićevo što je s njihove strane i logično. Naime oni uopće ne priznaju postojanje logora dok, paradoksalno, u isto vrijeme priznaju iskaze izvučene batinama i prijetnjama od hrvatskih zatvorenika iz tih istih logora, kako što je to bilo u slučaju Purda, Janjić, Maslov.