PING-PING CIJENAMA

Benzin iznad 10 kuna unatoč intervenciji Vlade!

07.03.2011 u 14:42

Bionic
Reading

Hrvatska je Vlada na poslijepodnevnoj, izvanrednoj sjednici, smanjila trošarine na motorne bezine i dizelska goriva za 15 lipa po litri i time ublažila rast cijena derivata u najnovijem poskupljenju cijena, a prema izračunu Ministarstva gospodarstva o mogućim najvišim cijenama derivata dvije bi vrste benzina - eurosuper BS 98 i eurosuper BS 100 od ponoći mogle prijeći razinu od 10 kuna. Ministrica financija Martina Dalić izjavila je danas da smanjenje trošarina na motorne benzine i dizelska goriva za 15 lipa po litri znači manje proračunske prihode od otprilike 25 milijuna kuna mjesečno

Kako doznajemo od glasnogovornika Vlade Mladena Pavića, trošarine za sve vrste goriva bit će smanjene za 15 lipa i ta vladina odluka stupa na snagu već sutra.

'Kako plavi dizel nema trošarinu za 0,15 kn/L, smanjuje se naknada za HANDA-u, tj. ukida se. A ta mjera vrijedi od 8. ožujka  do 31. prosinca 2011.', rekao je Pavić.

Potvrdivši da je Vlada danas smanjila trošarine na motorne benzine i dizelska goriva, Dalić je na novinarski upit što to znači za državni proračun odgovorila da je to gubitak prihoda od otprilike 25 milijuna kuna mjesečno.

U ovom trenutku, s obzirom na nestabilnost na ukupnom tržištu nafte i s obzirom na pritiske koji se javljaju, procijenili smo da to proračun može podnijeti s obzirom da se nalazimo na početku godine, kazala je Dalić novinarima nakon zatvorene sjednice Vlade.

'Isto tako želim istaknuti da ćemo, ukoliko se i kada se cijene nafte stabiliziraju, kada počnu ponovno padati, razmotriti mogućnost vraćanja trošarina na iznos na kojem su bile prije ovoga sniženja', rekla je ministrica financija.

Naime, od ponoći stupaju na snagu nove cijene goriva, a Ministarstvo gospodarstva objavilo ih je već oko podneva. No ubrzo nakon objave novih cijena naftnih derivata, prema kojima je benzin prešao 10 kuna, Ministarstvo je opozvalo tablicu uz obrazloženje da je napravljen krivi izračun.

Prema izračunu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, od sutra bi maksimalne cijene derivata mogle biti više za 13 lipa do 22 lipe po litri, a da Vlada nije intervenirala smanjenjem trošarina poskupljenje bi bilo i veće za još 10 do 14 lipa po litri (odnosno išlo bi i do gotovo 30 lipa po litri za neke vrste derivata).

Ministarstvo je, nakon sjednice Vlade i smanjenja trošarina, na svojim web stranicama objavilo koliko bi mogla iznositi najviša razina maloprodajnih cijena u razdoblju od 8. do 21. ožujka, a da li će naftne kompanije imati te najviše cijene ili će eventualno neke od njih ići i na manji porast cijena tek će se vidjeti, jer i one još izračunavaju nove cijene.

Po podacima Ministarstva, u sljedeća dva tjedna najviša cijena po kojoj bi se na hrvatskom tržištu mogao prodavati najprodavaniji benzin, eurosuper BS 95 je 9,64 kune po litri, što je 14 lipa više od dosadašnje cijene od 9,50 kuna po litri.

Dvije su vrste motornih benzina čija maksimalna cijena od noćas, po izračunima Ministarstva, može prelaziti deset kuna po litri - eurosuper BS 98 može se prodavati po najvišoj cijeni od 10,03 kune po litri (do sada je maksimum bio 9,86 kuna), a eurosuper BS 100 po novome može koštati i 10,13 kuna po litri (do sada 9,95 kuna).

Najvišu razinu maloprodajne cijene za eurodizel BS Ministarstvo je odredilo na 9,20 kuna, što je 13 lipa više od dosadašnjih 9,07 kuna, dok je veće poskupljenje, za 22 lipe, moguće kod cijene dizela i maksimalno mu cijena može ići na 8,82 kune po litri (do sada 8,60 kuna).

Poskupiti može i lož ulje i to lož ulje ekstra lako s oznakom euro može ići do cijene od 6,12 kuna (do sada 5,95 kuna), a lož ulje ekstra lako do 5,93 kune (do sada 5,76 kuna).

Prema neslužbenim informacijama, Ina će od ponoći povećati cijene svoje dvije vrste eurosupera 95 za 14 lipa po litri, pa će se od sutra, 8. ožujka i u iduća dva tjedna, na Ininim postajama eurosuper BS 95 prodavati po cijeni od 9,59 kuna po litri (do sada 9,45 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,64 kune (do sada 9,50 kuna).

Za 17 lipa Ina će poskupiti svoj benzin sa 98 oktana, pa će njen eurosuper BS 98 prijeći razinu od deset kuna i koštat će 10,03 kune po litri (do sada 9,86 kuna).

Neslužbeno se doznaje da će Inine cijene eurodizela biti veće za 13 lipa po litri, dok više, za 22 lipe po litri poskupljuje obični dizel.

Tako će se eurodizel BS u iduća dva tjedna na Ininim postajama prodavati po cijeni od 9,15 kuna po litri (do sada 9,02 kune), eurodizel BS class po 9,20 kuna (do sada 9,07 kuna), a dizel po 8,82 kune (do sada 8,60 kuna).

Loživo ulje ekstra lako poskupljuje za 17 lipa i nova mu je cijena 5,93 kune po litri (do sada 5,76 kuna).

Ina neće mijenjati cijenu plavog dizela i ona će ostati na 5,28 kuna po litri.

Vlada je uredbom smanjila trošarine na benzine i dizelska goriva, objašnjavajući da je to učinjeno zbog nestabilnosti tržišta naftom te kako bi se ublažilo njegovo štetno djelovanje na maloprodajne cijene pogonskih goriva.

Vlada je danas izmijenila i odluku o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) i ukinula tu naknadu za plavi dizel koji se stavlja na promet na domaće tržište.

Tako se od noćas cijena plavog dizela ne bi smjela mijenjati i najveća bi mu cijena trebala ostati na 5,28 kuna po litri.

Ministarstvo gospodarstva je prvi put tako rano, i to službeno, objavilo nove cijene goriva, što se objašnjava kao kontrola štete s obzirom na to da nije moglo utjecati na Inu i ostale trgovce naftom da ne dižu cijenu naftnih derivata jer je barel, zbog sukoba u Libiji, i na američkom tržištu dosegnuo 106 dolara. Brent, nafta referentna za Europu, na 117 je dolara.