POTPORA VJEROUČITELJICI

Stotinjak katolika prosvjeduje protiv kršćanofobije

07.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Valu prosvjeda priključili su se i katolici. Naime, stotinjak prosvjednika protiv kršćanofobije okupilo se pred zagrebačkim Županijskim sudom s flasterima na ustima 'Stop kršćanofobiji' uoči ročišta na suđenju protiv vjeroučiteljice Jelene Mudrovčić.

Predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti blaženi Alojzije Stepinac Krešimir Miletić rekao je da to nije prosvjed protiv Iskoraka i Kontre koji su podigli privatnu tužbu protiv vjeroučiteljice nego protiv kršćanofobije i dokidanja prava na bilo koju vjeroispovijest.

'Učenik koji inače ne ide na vjeronauk rekao je da je učiteljica Mudrovčić rekla kako je homoseksualnost bolest. Ta je optužba odbačena na Općinskom sudu i sad udruge privatnom tužbom inzistiraju dalje i traže publicitet', rekao je Miletić.

Tvrdi da ovaj prosvjed nije motiviran pritiskom na pravosuđe već da samo žele upozoriti da se u Hrvatskoj građani bilo koje vjeroispovijesti moraju boriti za slobodno izražavanje.

'Mi kao katolici imamo drugačije stavove i uvjerenja nego oni koji to nisu. Kroz ovakve slučajeve traži se samo povod za napad na katoličku crkvu', zaključio je.

Okupljeni vjernici u jednom su trenutku s usta skinuli naljepnice: Stop kršćanofobiji! i stavili ih na čelo, te počeli pjevati vjerske pjesme: Svi slavimo Gospodina i druge.

Sanja Juras predsjednica lezbijske udruge Kontra rekla je kako je tužba podignuta protiv diskriminacije koja, kako tvrdi, ne bi smjela postojati nigdje, a posebno u državnim školama. Istaknula je kako je tužena vjeroučiteljica rekla da je homoseksualnost bolest, a na pitanje jednog od učenika što treba učiniti u slučaju da sazna da mu je prijatelj gay učiteljica Osnovne škole Bartol Kašić kazala je da ga treba pretući.

Juras je također rekla da učenici koji nisu odabrali vjeronauk taj sat ne smiju raditi ništa drugo nego sjediti upravo na tom satu. Prema njezinom mišljenju vjeronauk bi se trebao ukinuti u osnovnim školama.

Podsjetimo, povod okupljanju na koje se pozivalo vjernike preko interneta je suđenje vjeroučiteljici Jeleni Mudrovčić iz osnovne škole Bartol Kašić sa zagrebačkog Jaruna, koju je lezbijska udruga Kontra optužila da je na satu vjeronauka rekla da je homoseksualnost bolest.

Kontra je prvo tužila vjeroučiteljicu Mudrovčić Općinskom sudu u Zagrebu, ali kada je optužba odbačena, onda je podignuta privatna tužba na Županijskom sudu u Zagrebu, a riječ je o prvoj tužbi temeljenoj na Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

'Vjeručiteljica Mudrovčić brani se, kao prvo, da tako nešto nije izjavila i kao drugo, da se držala sadržaja iz plana i programa za vjeroučitelje službeno prihvaćenim od Ministarstva znanosti i obrazovanja', ustvrdile su katoličke udruge koje su organizirale prosvjed tvrdeći da je riječ o samopromoviranju i gaženja po Katoličkoj crkvi i njezinom moralnom učenju, izvijestio je Večernji list