DORH O VESNI BOSANAC

'Srbija preispituje i zatvara stare vojne predmete'

06.03.2011 u 21:09

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Osijeku potvrilo je danas 'kako su u okviru suradnje, na zahtjev Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije zatraženi određeni podatci, koji su potrebni tom Tužiteljstvu radi preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta'

U priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH, ističe se kako je ŽDO u Osijeku 'zatražilo od nadležne policijske uprave određene provjere u cilju utvrđivanja relevantnih činjenice, koje su potrebne srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine radi donošenja odluka i okončanja postupanja u istražnim predmetima vojno-pravosudnih organa'.

DORH podsjeća kako je u 'srpnju 2010. održan prvi sastanak mješovite Komisije Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Ministarstva pravde Republike Srbije, na kojem su razmijenjeni popisi osoba optuženih, osuđenih i osoba protiv kojih je u tijeku istraga zbog ratnih zločina, kojom prilikom nisu bili predani dani podaci o postupcima pred vojnim sudom bivše Jugoslavije. Ti su podaci dostavljeni naknadno, nakon uhićenja Tihomira Purde'.


'Na dostavljenom su popisu navedeni predmeti u kojima je još uvijek otvorena istraga (jer nisu obustavljeni), iz kojih proizlazi kako je postupak u tijeku u odnosu na osam osoba', navodi se u priopćenju DORH-a te pojašnjavaju da su se 'tri osobe s tog popisa odnosile na Tihomira Purdu, Petra Janjića i Danka Maslova, protiv kojih je postupak u međuvremenu obustavljen, te za jednu osobu koja je preminula'.

'U odnosu na preostale četiri osobe u srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine vodi se istraga koju su još započeli vojno-pravosudni organi bivše države (Jugoslavije), pa Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku surađuje s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije na temelju zaključenog Sporazuma između Državnog odvjetništva RH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, u cilju utvrđivanja relevantnih činjenica, koje su potrebne radi donošenja odluka i okončanja postupanja', zaključuje se u priopćenju DORH-a. U priopćenju DORH ne navodi imena osoba protiv kojih se vodi ta istraga.

Ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac danas je potvrdila da ju je prije desetak dana policija kontaktirala vezano za navodni ratni zločin koji joj se stavlja na teret.

'Policija je došla do mene i obavila obavijesni razgovor, a bilo jer riječi o navodnom nesavjesnom liječenju u vukovarskoj bolnici 1991. godine, kako mom tako i doktora Juraja Njavre', rekla je Bosanac te dodala da se, među ostalim, razgovaralo o smrti srpskog vojnika Bojana Gačića iz slučaja 'Purda, Janjić, Maslov'.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik toga tužiteljstva Bruno Vekarić izjavio je za Hinu da protiv dr. Vesne Bosanac ne postoji optužnica te da su hrvatsko Državno odvjetništvo zatražili da 'uzme izjavu od jednog svjedoka u cilju preispitivanja i zatvaranja starih vojnih predmeta'.