VLADO, ODLAZI!

Dvije tisuće ljudi prosvjedovalo u Varaždinu

05.03.2011 u 13:33

Bionic
Reading

'Vlado, odlazi!', 'Jaco, odlazi!', 'HDZ – lopovi!', odjekivalo je središnjim varaždinskim trgom na kojem se sat prije podneva okupilo dvije tisuće prosvjednika koji su se odazvali pozivu Denisa Mladenovića da se i građani Varaždina pridruže nezadovoljnicima aktualnom politikom koji prosvjeduju u Zagrebu i drugim gradovima

'Dijete sam branitelja koji se nisu borili za ovo što danas imamo', istaknuo je Mladenović na početku mirnog prosvjednog skupa tijekom kojeg su se izmjenjivali govornici od kojih su najbrojniji bili nezaposleni i zaposleni u teškim materijalnim prilikama zbog neisplata plaća i kršenja drugih zaposleničkih prava. Među njima, prosvjednici su naveli poduzeća Mundus, Coning te Ladić Werner.

'Znate što znači HDZ? Hrvati delaju zabadava', rekao je jedan od mlađih prosvjednika koji se popeo na improviziranu pozornicu na varaždinskom Korzu okruženu transparentima 'Dolje korumpirana Vlada i Jaca', 'HDZ je brod luđaka bez kormila', 'Mundus – vratite naše novce' i drugima.

Iako je najviše nezadovoljstva iskazano prema premijerki i HDZ-u, odnosno državnim institucijama koje dopuštaju nezakonitosti zbog kojih se teško živi bilo da se radi ili nema posla, bilo je prosvjednika koju su kritike uputili i lokalnim političarima.

'Vlada opstaje i zahvaljujući trojici varaždinskih kooperanata, odnosno zastupnika, od kojih su dva u ovoj Gradskoj vijećnici, a to su gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatko Horvat. Čehok je napustio HSLS, a Horvat HNS zbog vlastite koristi', ustvrdio je prosvjednik dodajući da Varaždin treba biti 'Grad baroka bez Čehoka'.

Nisu pošteđeni ni ostali lokalni političari, prije svega gradski vijećnici koji su nazvani klimavcima jer daju podršku svemu što je njima u interesu, a ne građanima.

Iako su se nakon emotivnog istupa bake, koja je upozorila da joj unuka nema što jesti jer su joj snaha i sin bez posla, čuli uzvici 'Idemo na Zagreb', prosvjednici su ipak otišli samo do sjedišta varaždinskog HDZ-a uzvikujući 'Lopovi, lopovi', a zatim su se prije razlaza prošetali gradskim središtem.