CVJETNI TRG, 18 SATI

Večeras najmasovniji prosvjed dosad?

04.03.2011 u 19:05

Bionic
Reading

Večerašnji se protuvladin prosvjed na zagrebačkom Cvjetnom trgu najavljuje kao najmasovniji. Možda i zato što je premijerka, čiju se ostavku zazivalo i pod prozorima 'njezinoga' stana, jučer nakon uporne šutnje i čudnih izjava svojih stranačkih zaštitnika, kazala da o njezinom odlasku s vlasti neće odlučiti ulica

Premda bi se o tome što takozvani facebook prosvjednici različitih profila zapravo žele, ako uopće i sami znaju što žele dalje od deklarativnih parola, dalo naširoko i nadugačko raspravljati, jedna im je stvar zajednička, a to je zahtjev da Kosor i HDZ siđu s vlasti. Tko bi, što i kako trebalo 'ići dalje', već je druga priča, ali s obzirom na paljenje zastava, među kojom i one SDP-ove, jasno je da prosvjednike ne 'pali' ideja da im na vlast dođe recentnim događajima zbunjen šef najveće oporbene stranke.

'REVOLUCIJA' JEDE SVOJU DJECU

No, očekivano, podjele su lagano krenule i među prosvjednicima, pa dio njih Ivana Pernara, prvoga u bacanju na policijske barikade i jednoga od organizatora smatra 'klaunom i papkom nevrijednim spomena', marionetom u rukama političkih stranaka i kapitalista' premda ne žele reći kojih, a od njega se ogradila i Radnička borba, koju čini dio bivših članova SRP-a i Crvena akcija.

Da Pernara potiskuju sami prosvjednici, primijećeno je na posljednjim prosvjedima koje je organizirao, ali nije i predvodio, osim u uvodnom govoru. Doduše, gradom se zbog zabrane nije ni mogao prešetavati, a zabranu je dobio i zato što se u samom startu bacao na barikade pa je, umjesto na prosvjedu, bio u policiji. Na posljednjem pak skupu na Cvjetnom uočen je transparent 'Pernar bi više kapitalizma, a mi socijalnu pravdu!'

Premda je ustvrdio kako 'mu je želja da se na prosvjedu istaknu novi ljudi', očito je da Pernaru spomenuti transparent ipak nije najbolje sjeo, jer je u najnovijem razgovoru za tportal, uoči prosvjeda, kazao da 'Crvena akcija i anarhosindikalisti žele Hrvatsku vratiti u komunizam' te da 'on nije ničija marioneta'. S prosvjedima ne misli stati, a nakon ovog večerašnjeg, čiji će se službeni dio u trajanju od sat vremena odvijati na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a potom vjerojatno kreće nova prosvjedna šetnja, slijedi novi prosvjed u nedjelju u 16 sati, najavio je Pernar. Sitne detalje u smislu programa ili govornika nije želio odati, a kazao je da večeras očekuje između dvije i pet tisuća prosvjednika.

KAUBOJI I INDIJANCI

Među njima će biti i nekih sindikalaca, poput čelnika Preporoda Željka Stipića, ali političara, i to, dakako, oporbenjaka u službenom smislu ni ovaj put neće biti. Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar nije u Zagrebu, a slična je situacija i s IDS-ovim sabornjakom Damirom Kajinom, ali on će, iako popodne nije u Zagrebu, prosvjedovati u Puli, a hoće li do metropole na nedjeljni prosvjed, još mu je, kaže, prerano reći.

U HNS-u kažu da će vjerojatno netko od njihovih biti na prosvjedu, ali samo kao građanin u vlastitom aranžmanu, a to neće biti ni stranački šef Radimir Čačić, a ni potpredsjednica Vesna Pusić koja je u Finskoj. Hoće li netko, možda čak i sam Zoran Milanović, dočekati prosvjednike ako dođu do Iblerovog trga, pitali smo SDP-ovog glavnog tajnika Igora Dragovana, koji ponavlja da 'SDP podupire mirne prosvjede, ali i smatra da se takve stvari rješavaju u hrvatskom Saboru'. Kako pak sad stvari stoje, prosvjednike na čašicu razgovora neće dočekati Milanović premda im je preksinoć poručio 'kako bi ih dočekao da je znao da će doći'. Dragovan, međutim, kaže 'tko god želi razgovarati, može doći i vrata su uvijek otvorena'.

O otvorenim vratima i o tome da se stvari rješavaju u parlamentu, zborila je, kad je konačno progovorila jučer, i Kosor, a pod prozorima 'njezinoga' stana, ako se krene opet do Šeferove, prosvjedničke će note skladati i njezini susjedi koji su najavili dolazak na protuvladine prosvjede. Što se pak tiče najava da bi se šarolikom društvu organizirano mogli pridružiti i studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, docent i aktivist Mate Kapović kazao je da 'studentski plenum o tome nije raspravljao, pa se ne može govoriti o organiziranom dolasku, ali da studenti ionako sudjeluju na prosvjedima'. Ono što ga je posebno zasmetalo, kako kaže, 'sramotne su najave da će biti kažnjeno spaljivanje zastava'. 'Uobičajena je to vrsta prosvjeda, radnja simboličke naravi i bez ikakve kazne s obzirom na ponašanje vlasti ove države'.

VEČERAS, SAMO ZA VAS, GOSPOĐA GADAFI!

Neorganizirano, svojom vlastitom voljom, prosvjedima bi se mogli priključiti i prosvjednici iz Varšavske, kaže Tomislav Tomašević iz Zelene akcije koja se, zajedno s inicijativom Pravo na gra,d bori protiv Tomislava Horvatinčića. No sigurno je da večeras opet dolazi operni pjevač osječkog HNK-a Dali Mor, koji za večeras priprema i igrokaz, ili kako on to kaže: 'Cirkus, paradu, odnosno, malo šale na Jadrankin račun.'

Tri su glavna lika u tom dramoletu: Jadranka Kosor i Ivo Sanader te narod, a bit je 'dati mogućnost narodu da pita Sanadera što bi se sve moglo dogoditi kad se vrati u Hrvatsku i hoće li biti vraćanja pokradenog novca te upoznati narod kako je to bilo kad je Kosor kao mlada djevojka posjećivala Gadafija', otkrio je dio radnje Mor. Brine ga tek to hoće li uspjeti do prosvjeda naći Sanaderovu masku, no ako ne uspije, nema problema, pred prosvjedničkom će publikom interaktivni igrokaz odigrati na nedjeljnom prosvjedu i nekoj novoj šetnji gradom na čijem zabranjenom trgu građani već šest godina ne smiju prosvjedovati.