POLITIČKA ANALIZA

'Ni Purda ni EU neće zaustaviti prosvjednike'

04.03.2011 u 12:07

Bionic
Reading

Oslobađanje vukovarskog branitelja Tihomira Purde iz zatvora u BiH, pozitivne ocjene iz EU-a i davanje zelenog svjetla za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju došle su kao melem na ranu premijerki Jadranki Kosor u valu prosvjeda koji posljednjih tjedana preplavljuju Hrvatsku

Može li HDZ odluke pristigle iz Beograda i Bruxellesa kapitalizirati do te mjere da želja za izlaskom na ulice u potpunosti splasne, upitno je jer oni koji u dvodnevnom ritmu krstare prvenstveno Zagrebom, bez obzira na to što u ovom trenutku nije riječ o respektabilnoj brojci, nezadovoljni su prvenstveno ekonomskom situacijom.

Druga skupina nezadovoljnih su branitelji, a politički analitičar Višeslav Raos mišljenja je da bi, nakon odluke o slučaju Purda, njihova želja za prosvjedima mogla okopniti.

'Slučaj Purda srećom je završen i time će sasvim sigurno splasnuti želja branitelja za daljnjim prosvjedima. Ne treba zaboraviti da oni nisu bili jedinstveni ni kada su u pitanju prosvjedi i HDZ je dio njih uspio pasivizirati preko Josipa Đakića. Oni koji će nastaviti prosvjedovati su oni koji imaju političke ambicije', kazao je Raos i upozorio na jedan novi moment koji do sada nije bio viđen u Hrvatskoj, a riječ je o ujedinjavanju krajnje desnice i ljevice oko pitanja ulaska u EU.

Prosvjednici su, podsjetimo, u srijedu zapalili zastavu EU-a, među transparentima je bilo onih koji jasno pokazuju NE hrvatskom ulasku u europsku zajednicu naroda.

'Situaciju u kojoj su krajnja ljevica i desnica jedinstveni oko jednog pitanja do sada nismo imali. Usto treba imati na umu da istraživanja pokazuju da potpora ulasku u EU nije na visokoj razini. To pak pokazuje da Vlada u proteklih pet godina nije uspjela dovoljno iskomunicirati poruku o EU-u prema građanima. Što će se dalje događati, bit će zanimljivo promatrati jer je to u ovom trenutku nemoguće predvidjeti', istaknuo je Raos.

Saša Mrduljaš, voditelj splitskog ogranka Instituta Ivo Pilar, drži da odluke iz Srbije i EU-a idu u prilog premijerki Kosor, ali istovremeno misli da to prosvjednike neće zaustaviti u daljnjim aktivnostima.

'Poklopilo se da se istovremeno našlo nekoliko nezadovoljnih skupina ljudi koje nisu direktno povezane. Činjenica je da je najviše onih koje muči ekonomska situacija i oni će nastaviti sa svojim aktivnostima. Problem je što u određenim situacijama artikuliranje njihovih zahtjeva nije iskazano na dostojanstven način i ponašanje prosvjednika postaje anarhoidno, a to nije dobro', zaključio je Mrduljaš.