PROLJEĆE NA OBZORJU!

Još malo zime, a potom polako prema +15

04.03.2011 u 10:19

Bionic
Reading

Za vikend će malo zatopliti, nakon toga nas očekuje još nekoliko dana zimskog ugođaja, a od sredine sljedećeg tjedna temperature će postupno postajati sve primjerenije ranom proljeću, kažu prognostičari

U subotu će na kopnu biti djelomice sunčano i uglavnom suho, a u noći i prijepodne mjestimice uz maglu i nisku naoblaku koja se ponegdje može i dulje zadržati. Jutarnja temperatura kretat će se od -7 do -2°C, a najviša dnevna većinom od 1 do 6°C.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku i većinom suho. Malo kiše moguće je u južnoj Dalmaciji. Puhat će slaba bura, a danju slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -3 do 1°C, a uz obalu i na otocima od 1 do 8°C. Najviše dnevne temperature bit će između 10 i 16°C.

U nedjelju će se u kopnenom području nastaviti suho vrijeme, ali s nešto više oblaka. Zapuhat će povremen sjeveroistočnjak pa će se, unatoč sličnim temperaturama, činiti da je malo hladnije.

Na Jadranu će u nedjelju biti pretežno sunčano i suho, međutim na krajnjem jugu ujutro bi još moglo pasti malo kiše. Zapuhat će bura, druga od tri tzv. marčane bure, koja će jačati prema kraju dana pa bi navečer mogla imati i olujne udare. Maksimalna dnevna temperatura kretat će se od 9 do 14°C, no navečer će s burom zahladnjeti.

Strpite se još nekoliko dana

Početak novog tjedna ponovno nam donosi niže temperature.

One će u unutrašnjosti u jutarnjim satima biti ispod nule, a danju malo iznad uz sunčana razdoblja i umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu će u prvoj polovici tjedna biti pretežno sunčano, ali uz buru i dosta hladno.

Od sredine tjedna u cijeloj Hrvatskoj očekuje se postupni porast temperatura, pa bi do kraja tjedna one mogle biti primjerenije ranom proljeću – na kopnu ponegdje i blizu 15 °C, kaže Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

4. ožujka 1956. godine kod Jasenovca i Slavonskog Šamca zabilježena je najkasnija pojava leda na hrvatskom dijelu Save.

5. ožujka 1963. u Varaždinu je izmjerena najniža temperatura u ožujku u Hrvatskoj od -23,4 °C.

Dakle, u iščekivanju proljeća tješimo se činjenicom da su polarni prodori karakteristični za ovaj mjesec u prošlosti znali biti i mnogo jači od ovogodišnjih.