OBERSNEL NA BLOGU

'Osjećao sam se poput stupa za zapišavanje'

03.03.2011 u 21:53

Bionic
Reading

'U ovih godinu dana, osjećao sam se poput stupa uz koji svaki pas koji prođe, digne nogu ili čučne i obavi... Znate već što. A gotovo da nema HDZ-ovca koji nije iskoristio priliku da digne nogu ili čučne, od Jadranke Kosor preko Karamarka, brojnih zastupnika u Saboru, pa do gradskih vijećnika u Rijeci', napisao je danas na svome blogu riječki gradonačelnik Vojko Obersnel

Opisuje, naime, kako se osjećao otkako je Policijska uprava primorsko-goranska protiv njega podnijela kaznenu prijavu u slučaju Tržnica Rijeka, a bilo je to prošle godine, na današnji dan.

'Oko 10 sati počinju bjesomučno nazivati novinari različitih medija tražeći moj komentar na kaznenu prijavu o kojoj ih je policija obavijestila. Oko 11.30 sati napokon dolazim do priopćenja policije, čitam, ispada mi vilica, blenuo sam, ne razumijem, čudim se', tako mu je, piše, započeo taj dan.

Već za 13 sati istoga dana sazvao je izvanrednu press konferenciju na kojoj je kratko izjavio: 'Nisam zlouporabio položaj i ovlast da bih bilo kome, a ponajmanje Tržnicama Rijeka, priskrbio ikakvu imovinsku korist i to ću dokazivati gdje treba, pa, ako bude trebalo, i na sudu.'

Podjetimo, u prijavi se terete čelnici jedinice lokalne samouprave, Riječani rođeni 1957. i 1946. godine, Riječanka rođena 1956. godine te član uprave TD Tržnice Rijeka rođen 1958. godine, za počinjenje više kaznenih djela zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju te sklapanje štetnog ugovora.

'Iako se u priopćenju spominje čelnik lokalne samouprave, Riječanin, rođen 1957, ja i dalje samo pretpostavljam da se radi baš o meni jer nitko iz policije nije demantirao medije kad su naveli moje ime i prezime', bilježi Obersnel.

Nadalje piše da je tim čudnim, adrenalinom i bespomoćnošću ispunjenim danom, započeo njegov put stopama Jozefa K. iz Kafkinog 'Procesa', na kojem još nije uspio doznati ništa više od onoga što stoji u policijskom priopćenju. Nitko ga od nadležnih tijela ništa nije pitao niti o ičemu obavijestio.

Pita se koliko je zapravo ovaj slučaj nevjerojatno složen kad se na njemu radi od 2005. bez naznake kad će biti završen, a istovremeno, dok je on na čekanju (u obliku stupa za zapišavanje), obrađen je slučaj Podravka, koji se proteže na oko 40.000 stranica, prijava protiv Vladimira Šeksa za ratni zločin odbačena je za 14 dana, a protiv Jadranke Kosor za protupravno stjecanje stana u vlasništvo za samo 48 sati.

'No, moja je savjest mirna. I čekam. Ako sam kazneno odgovoran zato što sam poštovao Sudsku nagodbu i Ugovor koji su daleke 1993. (znači, dok sam ja radio na Medicinskom fakultetu) sklopili tadašnji gradonačelnik Slavko Linić i tadašnji direktor Tržnica Rijeka Ivan Franolić, na razdoblje do 2007, uz suglasnost javnog pravobranitelja Općine Rijeka - onda samo i mogu čekati spreman da na to, kad me pitaju, odgovorim', zaključuje Obersnel svoju ispovijest na blogu i razmišlja o tome da bilo dobro pozvati detektivku Lily Rush iz 'Zaboravljenog slučaja' da riješi ovu zavrzlamu.