Hrvatska OTVORENA NOVA ISTRAGA

Sanader 'zamračio' 3,5 milijuna kuna još 1994. godine

  • Autor: tportal.hr
  • 3.3.2011 21:49:38
  • 3.3.2011 20:58:31

Državno odvjetništvo podnijelo je novi nalog o provođenju istrage, i to zbog navodnog mita koji je primio od Hypo banke još za vrijeme Domovinskog rata

'Na osnovi izvršenih provjera te nakon što je na naše traženje Državno odvjetništvo u Klagenfurtu 23. veljače 2011. predstavnicima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i USKOK-a predalo dokumentaciju koja je izuzeta iz Hypo banke u vezi mogućih zlouporaba prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske, provedene su potrebne dokazne radnje kojima je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Ivo Sanader počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti', stoji na službeni internetskih stranicama DORH-a.

Temeljem tako prikupljenih dokaza i dokumentacije, navodi se dalje, donesen je nalog o provođenju istrage protiv Ive Sanadera zbog osnovane sumnje da je od jeseni 1994. do 22. ožujka 1995. u Zagrebu i Austriji, za vrijeme trajanja Domovinskog rata i u vrijeme kad je Republika Hrvatska teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, kao zamjenik ministra vanjskih poslova, tijekom pregovora s predstavnicima Hypo banke, dogovorio za sebe isplatu provizije u gotovini i to u iznosu od sedam milijuna austrijskih šilinga.

Navedeni iznos mu je isplaćen, navode u DORH-u, nakon što je zaključen ugovor o kreditu između navedene banke i Vlade Republike Hrvatske u iznosu od 140 milijuna austrijskih šilinga. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3.500.000 kuna, smatraju u Državnom odvjetništvu.

Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Hrvatskoj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još