PROSVJED U SLATINI

Tristotinjak ljudi tražilo plaće u firmi bez vlasnika

03.03.2011 u 17:37

Bionic
Reading

'Hoćemo plaće', 'Lopovi', 'Bando lopovska' – poklici su prosvjednika koji su danas oko podneva odjekivali Slatinom. Tristotinjak ogorčenih radnika slatinskoga Gaja, tvrtke za izradu namještaja i obradu drveta tako je, u organiziranom javnom prosvjedu ulicama grada i ispred slatinske Gradske uprave, izražavalo svoje nezadovoljstvo odnosom Uprave prema njima i njihovu radu

Tri neisplaćene plaće i više od godinu dana neplaćeni im porezi i doprinosi, kap je koja je prelila čašu te su radnici, koji su rad obustavili još u četvrtak, danas otvoreno tražili pomoć od države i sankcioniranje odgovornih. Od trideset je do pedeset bračnih parova, u kojima su oba supružnika zaposlena u Gaju, bez ikakvih primanja, u dugovima, bez novca za djecu koju školuju.

'Žena mi nigdje ne radi, imamo troje djece od kojih dvoje idu u školu, opterećen sam s dva kredita koja ne mogu otplaćivati. Za jedan kredit imam jamca, a na drugi mi sjeda dječji doplatak, tako da nemam ništa', kaže jedan od prosvjednika. 'Ne pitajte me od čega živim', dodao je.

Slične priče i pri susretu sa slatinskim gradonačelnikom Ivanom Roštašem od kojega su zatražili pomoć u pronalaženju rješenja problema.

'Ako je Gradu, županiji i državi u interesu spasiti 330 radnih mjesta i zbrinuti potrebe njihovih obitelji, onda će sigurno pronaći milijun kuna i isplatiti bar jednu plaću', rekao je Šimo Orešković, povjerenik PPDIV-a Hrvatske

'Zašto se Gaj nalazi u problemima i Gdje je novac? To je osnovno pitanje na koje odgovor treba potražiti na drugoj adresi, to bi trebali pitati bivše vlasnike i upravu', rekao je slatinski gradonačelnik. Dodao je kako je učinjeno niz propusta zbog čega je svojedobno i pokrenut stečaj Gaja. Cilj je Grada i Županije bio da se nakon toga zadrži bar tri stotine radnika što je, tvrdi, i učinjeno. Nakon toga nastalo je poduzeće Gaj FM i posao gradonačelnika, dodao je, nije bio voditi tvrtku.

'I sada – i Grad i ja dajemo podršku vašim nastojanjima za očuvanjem radnih mjesta i ostvarenje svih prava iz radnoga odnosa. Ipak, zbog iskustava koja smo imali do sada, podržavamo samo model koji je održiv, profitabilan, prihvatljiv za Ministarstvo, za Vladu RH ili za ulagača', rekao je Roštaš.

I gradonačelnik i radnici imaju jedno zajedničko pitanje; učinjeni su brojni propusti, a nitko za njihove posljedice nije snosio odgovornost.

Vlasnici Gaja FM, rečeno je, u proteklih dvije i pol godine u njega nisu uložili ništa svježeg kapitala osim kredita Croatia osiguranja i Fonda za razvoj i zapošljavanje te od Hypo banke. Pokušavalo se naći strateškog partnera, ali ni to nije uspjelo. Nije razrađen ni plan restrukturiranja, a on je trebao biti osnovna pretpostavka za oporavak i napredak firme.

'Stanje u Gaju trenutno nije normalno jer je nema vlasnike, cijeli je Nadzorni odbor dao ostavku i zato što Uprava ne može radnicima isplatiti plaću. S obzirom na to da vlasnika nema, držimo da država mora pomoći. Ako je Gradu, županiji i državi u interesu spasiti 330 radnih mjesta i zbrinuti potrebe njihovih obitelji, onda će sigurno pronaći milijun kuna i isplatiti bar jednu plaću', rekao je Šimo Orešković, povjerenik PPDIV-a Hrvatske.

Bude li potrebe, radnici Gaja spremni su uskoro javno prosvjedovati i na Markovom trgu.