ŽIVO NA RAVNICAMA

I susjedi Jadranke Kosor na prosvjed spremni!

04.03.2011 u 09:15

Bionic
Reading

U zagrebačkom kvartu Ravnice, na gotovo rubnom dijelu grada, danas vlada neobična živost. Nakon sinoćnjih prosvjeda pred zgradom premijerke Jadranke Kosor, u iščekivanju sutrašnjih, susjedi dočekuju novinarske ekipe s neskrivenom znatiželjom. Čak i oni koji ne žele otvoreno govoriti pred kamerama i bljeskalicama fotoaparata usporavaju korak i zastajkuju pred izvjestiteljima, rijetko tko pogne glavu. Značajna promjena od ne tako davnog doba kada su novinari obilazili zgradu na adresi Šeferova 4 zbog nanovo aktualizirane teme (ne)zakonitosti oduzimanja stana braći Drobac

Jedna je starija prolaznica ljuta na novinare ('Tko vas je poslao? Za koga radite? Nemate pametnijeg posla!'), no kivnja ostalih, u pravilu anonimnih prolaznika, rezervirana je za premijerku. 'Uopće se ne isplati slinu trošiti, a kamoli razgovarati o njoj!' kaže stariji prolazni, podižući ovratnik kaputa, prije nego što je produžio korak.

Gospođa Dubravka ('prezime ipak ne bi, ako ne mora') živi u susjednoj zgradi i ne odbacuje ideju da se i sama pridruži prosvjednicima. 'Zašto ne? Mislim da su prosvjedi u redu, ako nema nasilja. Apsolutno mi je drago što se ovo sve događa, naročito zbog mladih ljudi', dodaje gospođa.Oko zgrade kruže policijski kombiji, uniformirani plavci griju se u automobilima parkiranim pred ulazom – izašli su tek kako bi legitimirali novinare – a dvojica pripadnika sigurnosnih snaga u civilu zauzela su topli haustor, gdje su smjestili veliku tacnu sa šalicama kave i pecivima.

Nakon što se stanarka Danica Cvenk javila novinarima na portafon, medijske snage puštene su u zgradu, ali uz stalnu sigurnosnu pratnju, u liftu i izvan njega. Vremešna gospođa Cvenk, koja dijeli drugi kat zgrade s premijerkom Kosor, otvara vrata stana i drhtavim glasom kazuje kako nije čula sinoćnje prosvjede jer je zbog bolova popila tabletu za spavanje. Ipak, smeta joj takav razvoj događaja. 'A kome ne smeta? Mi smo vam tu u zgradi stari ljudi, ja sam jučer bila u krevetu jer mi je bilo tako slabo, imam smetnje s kukovima. Ne znam je li susjeda Kosor sinoć bila doma', kaže susjeda. Mladima koji prosvjeduju poručuje da se 'radije prime posla', a na opasku da posla baš i nema, odgovara da je ona, u neka bolja vremena, u organiziranim akcijama gradila pruge i ceste.

Kat iznad živi razgovorljivija Tanja Šijan, koja najavljuje da će se idući tjedan i sama pridružiti prosvjednicima. Do subote je zauzeta, jer joj se tada sin ženi. Iako su njezini prozori na drugoj strani zgrade, ova je stanarka čula sinoćnje prosvjede, a buka joj nije ni najmanje smetala.

'Ako su ljudi nezadovoljni, trebaju se buniti. Ne bojim se, to su obični ljudi, kao i svi mi. A ovi iz stranaka ne trebaju se buniti na ulici, imaju mjesto gdje su to trebali učiniti. Mislim da ova Vlada ne može ispuniti zahtjeve, ja bih ih sve maknula i postavila nove ljude. Ali nemate koga – ne bu promjena ako dođe SDP na vlast. Lijepo je srušiti vladajuće, ali ne vidim ni alternativu', kaže Tanja Šijan. Ona je posljednjih dana viđala premijerku u zgradi. Nije, međutim, bila u prilici da joj uputi par riječi, jer se s Jadrankom Kosor ne može ni u lift – neprestano je okružena snažnim dečkima.

Za pripadnike sigurnosti stanari inače imaju samo riječi hvale. Umirovljenik kojeg smo zatekli na ulici šeretski kazuje da je zadovoljan jer se osjeća sasvim sigurnim. 'Tu me čuvaju, baš mi je dobro.' Ni njemu ne smetaju bučni prosvjednici pod prozorima dokle god nema nasilja. Otkriva nam da su još neki susjedi s kojima je jutros pričao promatrali prosvjede iz zamračenih soba. 'Gase svjetla da se ne vidi da gledaju!' kaže ovaj umirovljenik, koji je želio ostati anoniman. Ni on nije imao prigodu popričati s premijerkom, za koju tvrdi da se u susjedstvu mora osjećati dobro. 'Prva se uvijek javi i nasmije. Pa šta joj fali tu, svi smo se navikli na njene odlaske i dolaske, na njena policijska auta, znamo joj sve zaštitare, i sami smo sebi postali važni', šali se premijerkin susjed.