PROVALJEN E-MAIL TRANSPLANTA

Uljez žicao lovu za lažno liječenje

01.03.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Nepoznata osoba 'provalila' je u e-mail adresar zagrebačke nevladine udruge osoba s presađenim organima Transplant, zatim kopirala kontakte i s drugog e-maila poslala dramatičnu molbu za financijsku pomoć suradnicima i poznanicima te udruge

Upad se dogodio na internetskom servisu Yahoo.com, a internetski uljez, pretpostavljaju u toj udruzi, nije iz naše zemlje, jer je na matičnom jeziku utipkao sporni apel te ga na nekom od internetskih prevoditelja preveo na loš hrvatski.

'U žurbi sam pisanje ovaj, ja na putovanje u Nigeriji na posjeti Tinapa otvaranju u Lagosa u Nigeriji. Na žalost za mene sve moje ukraden novac dobio u hotelu gdje sam prenoćio iz nekih oružanih napada razbojnika i od tada sam su bez novaca pa sam zbog hotela ovdje, tako da je hotel telefonskih usluga je isključen, tako da imam samo pristup porukama e-pošte, moj mobilni telefon ne mogu raditi ovdje pa nisam ga donijeti zajedno, molimo možete posuditi mi 1250 USD.

Ljubezno javite mi iznos koji možete priuštiti uzrok pa sam sad zbunjena. Možete imati posla preko Western Uniona. Obećajem da se vrate novac odmah dobijem home uzrok i dalje imaju nešto novca u mojoj banci koja može pokriti kredit našto ja stići kući. Ja sam na čekanju za vaš hitan odgovor i obećanje da neće požaliti neka ti radiš', stoji u poruci koja je zabrinula članove te udruge.

S pravom sam se zabrinula i kontaktirala s nekolicinom ljudi čije adrese imamo ubilježene u adresaru ovog accounta. Na moj užas, svi su dobili e-mail ovog istog sadržaja, pa mi je bilo jasno da se netko koristi našim Yahoo adresarom kako bi tražio novce', kaže za Slobodnu Dalmaciju Tanja Watz iz Udruge Transplant.