FACEBOOK PROSVJEDNIK

Od Boga tražio Hrvate koji će biti u službi naroda

03.03.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Neobičnosti antivladinih demonstracija u srijedu svojom je molitvom u kapeli Majke Božje od Kamenitih vrata pridonio i Roman Glas, aktivist za ljudska prava i lider Udruge hrvatske mladeži

Zazivajući Božju pomoć i pozivajući druge prosvjednike da mu se priključe u molitvi, od Svevišnjeg je na koljenima zamolio 'najbolje Hrvate koji znaju kako biti u službi naroda', a premijerku Jadranku Kosor pozvao je da se probudi.

Prosvjednike koji su jurnuli prema policijskoj barikadi pozvao je na mir i dostojanstvo te nastavio moliti na Kamenitim vratima. Prethodno je novinarima na Cvjetnom trgu podijelio dokument, nazvan 'Proglas 'Facebook generacije'', u kojem su navedeni konkretni ciljevi djelovanja 'grupe odlučnih mladih ljudi koja predvodi prvu trajnu masovnu demonstraciju općeg nezadovoljstva'.

U proglasu 'Facebook prosvjednika', koji se mogu naći i na stranicama Pokreta razvoja DOM (www.hrvatskazemlja.com), navodi se kako je osnovni cilj prosvjeda 'isticanje katastrofalnog i pogubnog stanja u državi' te ukazuje na to kako aktiviste zanima isključivo 'društvena odgovornost i kvalitativan pomak za običnog čovjeka na jasan, konkretan i drugačiji način'. Svoje ciljeve, koje su naveli u 10 ključnih točaka, žele ostvariti 'mirno i gandijevski prosvjedujući sve dok se oni ne ispune'.

Uz nužnost smjene generacija u političkim garniturama i uvođenje mladih i svježih snaga, navode potrebu edukacije u svim slojevima društva te povrata duga mladima. Zalažu se za uvođenje moratorija na dugove malog radnog čovjeka i poduzetnika, odnosno sprečavanje njihova daljeg zapadanja u dužničko ropstvo u bankama, potom poticanje i preorijentaciju medijskog prostora kroz prikazivanje pozitivnih promjena i priča, ali i stvaranje društveno odgovornog marketinga u velikim korporacijama.

Fejsbukovci se protive ulasku u EU po principu 'pošto-poto' te traže usporavanje procesa ulaska u EU sve dok Hrvatska samostalno ne dostigne europske standarde. Državne dužnosnike, po njima, treba ocjenjivati i tako izravno kontrolirati, a turizam i poljoprivredu istaknuti kao strateški potencijal Hrvatske. Na kraju, smatraju da bi Hrvatska mogla biti globalno prepoznatljiva kroz turistički brend 'države istinskog blagostanja i preobrazbe'

Proglas fejsbukovaca, doduše, prošao je prilično neprimjetno u medijima, čemu je vjerojatno pridonijela i četverosatna prosvjedna šetnja do premijerkina stana, trganje HDZ-ove te paljenje SDP-ove i zastave EU. Inače, Roman Glas, njegove ideje i aktivizam relativno su poznati zagrebačkoj i hrvatskoj društvenoj sceni.

Svojedobno je zagovarao uvođenje 'Speaker's Cornera' na glavnom zagrebačkom trgu po uzoru na čuveni Hyde Park u Londonu. Isto tako, nije prvi put da prosvjeduje i moli kod Kamenitih vrata. Prije godinu i pol, Glas je podržao Josipa Kokića u štrajku glađu kojim se potonji na prilazu Markovom trgu protivio 'prodaji Hrvatske'.

Prosvjedni skup u srijedu