Hrvatska MILE DEDAKOVIĆ JASTREB:

'Purdu su oslobodile institucije, a ne prosvjedi'

Ekstradicijski pritvor i sve što se događalo s Tihomirom Purdom bilo je povod velikom braniteljskom prosvjedu koji se u subotu odigrao u Zagrebu. No, iako je Srbija odustala od progona Purde, branitelji ne odustaju od prosvjeda

Ako se pita Branka Borkovića - Mladog Jastreba, jednog od zapovjednika obrane Vukovara, odluka srbijanskog tužiteljstva o Purdi, Maslovu i Janjiću došla je prekasno.

'Do tog predmeta nije ni trebalo na taj način doći, s obzirom na spoznaje koje imam i ponašanje hrvatskih oficijalnih vlasti punih 20 godina u predmetu oko vukovarskih branitelja. Možemo samo govoriti o razgradnji hrvatske države jer mi ne želimo da nas Srbija amnestira, mi nismo nikoga napadali niti smo mi, kao branitelji Vukovara, ratni zločinci', rekao je Borković.

Od prosvjeda, kaže Borković, branitelji ne misle odustati, iako to neće biti pravi prosvjedi, nego okupljanja na obljetnicama. 'Mi ne odustajemo dok se ne raščisti situacija sa Srbijom jer to je, nažalost, bila inicijalna kapsla koja je pokazala sve ono što govorimo da se počelo događati 18.studenog 1991, kad je na poticaj državnog vijeća formirana takozvana Manolićeva komisija koja nas je proganjala u Hrvatskoj. Ovo je samo jedan u nizu cirkusa koji provode sljednici Miloševićevog nacističkog režima', smatra Borković.

Pred Hrvatskom, ali i pred braniteljima je, kako kaže Borković, još niz teških trenutaka.

'To je, prije svega, presuda Gotovini, presuda šestorki za BiH, a, naravno, i niz pregovora oko prijenosa ovlasti na nacionalne sudove, znači izlazne strategije Haškog suda. Kao što vidimo, žrtva tog procesa je i vukovarska trojka – Maslov, Janjić i Purda, gdje očito pravna država u Hrvatskoj ne funkcionira', zaključio je Mladi Jastreb.

Novinari su ga upitali i ima li kakvu poruku za Purdu, na što je Borković odgovorio: 'Za njegovu obitelj i djecu da se raduju povratku svoga oca. Molim ga da ne iskazuje nijednog trenutka mržnju, nego da s ljubavlju dođe u svoju obitelj i da se moli za one koji su ga proganjali.'

Nešto drugačiji stav ima Mile Dedaković Jastreb, koji je zadovoljan što se slučaj Purda kvalitetno riješio.

'Činjenica da je riješeno kvalitetno, da su se i oni uvjerili u ono što smo mi znali - da nema nikakvih dokaza o ratnom zločinu Purde i ostalih. Znajući Purdu, Janjića i Maslova to je apsolutno nemoguće. Ja sam veseo. Mogao bi biti sarkastičan i reći da neki nisu jer sada neće imati o čemu pisati i zbog čega prosvjedovati. Važno je da se pokazalo da institucije države moraju raditi svoj posao. Vidite da moramo ponekad i institucijama države vjerovati. To je ta takozvana tiha diplomacija koja je odradila svoj posao. Vjerujte da prosvjednici nisu ništa učinili za Purdu', zaključio je Dedaković.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još