Hrvatska BEBIĆ O ODLUCI SRBIJE

'Rješenje slučaja Purda je očekivano'

Nakon što je i službeno objavljeno da je srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine odustalo od progona Tihomira Purde, Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova, novi razvoj događaja komentirao je i predsjednik Sabora Luka Bebić

'Rješenje slučaja Purda je očekivano. Ovakav odgovor iz Srbije znači da se trebamo držati jasnog stava da su za sve što se događalo tijekom Domovinskog rata na teritoriju Hrvatske nadležni organi naše zemlje', poručio je Bebić, koji smatra da je stvar ipak malo predugo trajala.

Podsjetio je pritom da su svi iskazi u slučaju Purda dobiveni prisilom, što pokazuje da se 'treba držati načela da takve stvari trebaju procesuirati hrvatske institucije'.

Međutim, slučaj Purda na ulice je izveo desetke tisuća branitelja, no za Bebića je to samo bio djelomični povod za prosvjede.

'Situacija je kompleksnija', kazao je Bebić.

Novinari su Bebića pitali kako gleda na prosvjede koji se svaki drugi dan događaju na ulicama.

'Prosvjedi su legitiman način izražavanja neslaganja sve dok se odvijaju bez nasilja', zaključio je Bebić.

Odustajanje od progona Purde, Maslova i Janjića očekivan je rasplet i za HDZ-ovog Vladimira Šeksa.

'Ja očekujem da će se vrlo brzo riješiti sudbina Veljka Marića jer doista bila bi civilizacijska katastrofa da se pritvor i pokretanje kaznenog psotupka odvija na temelju iznuđenih priznanja agresorskih sudova i tužitelja agresorske JNA. Sad treba u daljenjem tijeku stvari te stvari načelno postaviti da se uopće neke buduće takve situacije preveniraju. Tu predstoji jedna značajna politička aktivnost da se ne dogodi više da se ponovi slučaj Purda', zaključio je Šeks.

Kratak i jasan bio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 'Drago nam je ljudski da je čovjek konačno slobodan. Nažalost, morao je radi kriminalnog nemara HDZ-ove vlasti provesti dva mjeseca u pritvoru', rekao je Milanović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još