PROSVJED U RIJECI

'Kosor nije pastirica koja može čuvati 4,5 milijuna ovaca'

02.03.2011 u 21:33

Bionic
Reading

Mirno i dostojanstveno 300-tinjak prosvjednika okupljenih u Rijeci krenulo je transparentima i zvižducima u 18 sati prema Jadranskom trgu, gdje su ispred Erste banke, a u spomen na Riječku banku, zapalili svijeće

Grupu prosvjednika svih generacija, koja je na prosvjed pozvana preko Facebooka i riječke Udruge Vox, a pridružio i Slobodarski blok, predvodio je Marin Miočić Stošić noseći transparent 'Odlazi, HDZ bagro, ukrala si nam sadašnjost – budućnost ne damo!!!'

'Ovdje se ne spominje najveći agitator ovoga zla, gospodin Ivo Sanader, koji je stvarno uništio ovu državu i svi su mu na neki način vjerovali pa i ja, a on nas je prevario. Ovo što je on napravio mi ne možemo nikada ispraviti. Ako je netko rekao da je HDZ zločinačka organizacija, ona to zaista i jest. Gledam ljude kako, umjesto da nam se pridruže, sjede po kafićima ili se šeću ulicama i ponašaju se kao da im je dobro. Nažalost, nikome od nas više nije dobro, a kad će nam biti, ja zbilja ne znam!' rekao je među prvima jedan od prosvjednika ispred Erste banke.

Odmah preko puta, na ulazu u prostorije HDZ-a, koji su čuvala dvojica policajaca, nezadovoljni građani ostavili su najviše svijeća uzvikujući 'HDZ, lopovi!'

Rijeka ljudi, usprkos jakoj buri, krenula je zatim riječkim Korzom prema Mostu hrvatskih branitelja, prozivajući premijerku da ode, a putem je ostavila i nekoliko svijeća ispred Gradske uprave.

Nakon minute šutnje za sve poginule branitelje, tijekom koje je Miočić Stošić i zaplakao, progovorilo se na Mostu o, kako je predvodnik sam rekao, ovoj patologiji.

'Mi ne možemo svoj balkanski mentalitet promijeniti preko noći, ali uskoro će izbori pa apeliram da izaberemo ljude za koje smo duboko uvjereni da su moralni, znalci, altruisti i spremni biti odgovorni nama', rekao je okupljenima Miočić Stošić uvjeren da takvih ljudi u Hrvatskoj ima, na što su mu prosvjednici uzvikivali 'Nema ih'.

Jedna je studentica naglasila da se svi moramo izboriti za naša prava jer to nitko za nas neće učiniti te da se zato moramo okupljati na ovaj način.

'Nikakvi političari neće držati obećanja, to su priče za malu djecu i senilne starce', uzviknuo je riječki student ogradivši se od svih političara.

'Nisu oni uništili firme, oni su uništili nas, a mi smo bili slijepi i danas smo slijepi, jer umjesto da se ovdje okupilo nekoliko tisuća ljudi, došlo nas je jedna šaka. Oni imaju represivne aparate i mogu nam raditi što god hoće, ali neće više. Oni nas nazivaju bandom jer smo digli glas', poručio je prosvjednik, spomenuvši i prosječnu plaću u Hrvatskoj od 5.300 kuna. 'Ako jedan saborski zastupnik ima 25.000 kuna plaću, a ja 5.000 kuna, kada to podijelimo na dva, u prosjeku imamo po 15.000 kuna. Nema logike!' objasnio je.

Ponovno okupljanje dogovoreno je za subotu u 19 sati ispred Kontinentala uz poruku Jadranki Kosor kako bi nju trebalo educirati jer one nije sposobna pastirica koja može čuvati četiri i pol milijuna ovaca.