OKRUGLI STOL HNS-A

Zdravstveni sustav sve više sliči na skup usluga

01.03.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Na okruglom stolu u organizaciji političke akademije Hrvatske narodne stranke održanom u utorak u hotelu International raspravljalo se o reformi zdravstva te je kritiziran sadašnji sustav u kojem nije riješen odnos privatnog i javnog zdravstva

Između ostalih govorili su i Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, Dražen Gorjanski, autor knjige 'Obnova zdravstva', Vladimir Gašparović, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te Ivan Lukovnjak, vanjski suradnik Udruge poslodavaca u zdravstvu, a moderator je Jozo Radoš, potpredsjednik HNS-a.

Dražen Gorjanski smatra da zdravstvo mora biti neprofitno. 'Profitno zdravstvo ima negativne ciljeve poput punih čekaonica, što više bolesti i dugih liječenja kako bi se ostvarila zarada', zaključio je Gorjanski.

S drugog polazišta u svojem je izlaganju krenuo Vladimir Gašparović koji je naveo da je tehnološki napredak u zdravstvu posljedica želje za profitom te je to činjenica koja se ne smije zanemariti. On također smatra da privatno osiguranje može poništiti neke negativne efekte u hrvatskom zdravstvu.

Izlaganje Ivana Lukovnjaka bilo je obilježeno svojevrsnom analizom nelogičnosti u hrvatskom zdravstvenom sustavu. On ga je nazvao 'potpuno otvorenim, sklonim improvizacijama i parcijalnim promjenama bez sagledavanja utjecaja na ostale elemente sustava'.

Također iznio je paradoksalnu činjenicu da se značajni dio rashoda zdravstvenog sustava stvara na tržištu, a najveći je dio prihoda od HZZO-a neovisan o tržištu i tržišnim cijenama.

Sudionici su se složili da hrvatski zdravstveni sustav ima sve manje značajki sustava i sve više sliči na svojevrsni skup usluga i to je zabrinjavajuće. Odnos privatnog i javnog dijela zdravstvenog sustava mora se definirati kako bi oba napredovala. Okrugli stol zaključio je moderator Jozo Radoš riječima da se dio zdravstvenog sustava mora privatizirati, no u kojem opsegu, otvoreno je pitanje.