KONKURENCIJA IDS-U

Cuccurin od Ladonje konačno napravio stranku

28.02.2011 u 18:17

Bionic
Reading

Prošli petak u Balama je održana osnivačka skupština stranke Ladonja, na istome mjestu na kojem su, prije šest godina, započele aktivnosti oko osnivanja Udruge građana Mon Perin, a prije pet godina okupljanje nezavisnih lista, priopćeno je danas. Stranka Ladonja u fazi je registracije, odnosno nadležnom Ministarstvu se danas predaje zahtjev za registraciju

Kako kaže Plinio Cuccurin, članstvo stranke u ovom trenutku broji 120 osoba, pa je tako i 'prekoračen' zakonski 'minimum' od 100 osoba, koliko je potrebno da bi se mogao predati zahtjev za registraciju. Nakon registracije, kreću s pripremama za parlamentarne izbore, a kandidati, pa tako i za župana, proći će Ladonjine predizbore. Kako je istaknuo, jedna od karakteristika novoutemeljene stranke jest ta da su funkcije ograničene na dva mandata te da i osobe koje nisu članovi, odnosno takozvani ‘prijatelji stranke,’ mogu sudjelovati u njezinu radu, ali bez prava glasa.

‘Osnivačka skupština stranke uslijedila je nakon širokih konzultacija sa simpatizerima i građanima te rasprava, koje su obavljane od ljeta prošle godine na ovamo. Faza promišljanja i razmatranja svih mogućnosti za djelovanje Ladonje završena je javnom raspravom i istraživanjem javnog mnijenja u prosincu 2010. godine’, kaže se u priopćenju.

‘Rezultati su nam pokazali kako bi politička stranka Ladonja osvojila najmanje jedan zastupnički mandat u Hrvatskom saboru. Nakon toga, Inicijativni odbor je izradio tekst Statuta i Programske deklaracije Ladonje. U skladu s pristupom za koji se uvijek zalažemo, da svi koje zanima mogu sudjelovati i doprinijeti svojim idejama i prijedlozima, i Statut i Programska deklaracija prošli su javnu raspravu’, navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Tatjana Galić.

Kako kaže Cuccurin, Udruga Ladonja nastavit će sa svojim radom i aktivnostima, među kojima je i novi projekt usmjeren prema građanima s nazivom Imaš ideju, no zbog formalnih razloga moralo se ići i na osnivanje stranke, jer prema važećim zakonima ne postoji mogućnost da nezavisni kandidati skupno izlaze s listom na parlamentarne izbore.