NAPAD NA STRANAČKU PLOČU

Osječka policija očekuje odštetni zahtjev HDZ-a

28.02.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Osječko-baranjska Policijska uprava (PU) izvijestila je kako je organizator subotnjega javnog prosvjeda u Osijeku prekršio zakon o javnom okupljanju, a moguća kaznena odgovornost će se utvrditi, kao i identitet osoba koje su napale fotoreportera Davora Javorovića.

Načelnica sektora policije PU-a Verica Križić na današnjoj je konferenciji za novinare kazala kako javni prosvjed na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića nije bio prijavljen, a organizator prosvjeda nije, u skladu sa zakonskim propisima, osigurao redarsku službu.

Dodala je kako je student Ivan Lončar, koji se na subotnjem prosvjedu novinarima predstavio kao organizator, bio na razgovoru u policijskoj postaji.

Budući da je u izgredu kod osječkog sjedišta HDZ-a skupina prosvjednika napala i lakše ozlijedila fotoreportera Davora Javorovića, Križić je, na novinarski upit, kazala kako se utvrđuje identitet napadača.

Križić nije željela odgovoriti koliko je policijskih službenika bilo angažirano u prigodi subotnjeg prosvjeda, kazavši da je to službena tajna, ali kako smatra 'da ih je bilo dovoljno'. Dodala je kako prosvjed, najavljen za subotu, 6. ožujka, za sada još nije službeno prijavljen PU. Također je izvijestila kako se utvrđuje identitet osoba koje su na društvenoj mreži Facebooku pozivali na nasilje prema policiji.

Napomenula je kako se očekuju mogući odštetni zahtjevi HDZ-a, čija je ploča s nazivom stranke oštećena u subotnjem izgredu, kao i tvrtke 'Belupo', sjedište koje se nalazi u istoj zgradi. U tom će slučaju počinitelji biti kazneno prijavljeni za uništenje ili oštećenje tuđe stvari, dodala je.

Na novinarski upit može li se prosvjednicima dopustiti šetnja gradskim ulicama ako novi prosvjed bude prijavljen na Trgu Ante Starčevića, Križić je kazala kako bi prosvjed trebao biti održan ondje gdje je i prijavljen i ne bi se smio premjestiti na drugo mjesto.