UGROŽEN ŽIVOT BRANITELJU

Šeparović moli Amnesty da zaštiti Purdu

28.02.2011 u 11:33

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović uputio je Amnesty Internationalu u Londonu pismo u kojem moli da hitno zaštiti ljudska prava i ugroženi život pritvorenika Tihomira Purde u zeničkome zatvoru u Bosni i Hercegovini.

"Ljudska prava Tihomira Purde su teško povrijeđena, a zbog teškoga zdravstvenog stanja (PTSP i drugo) njegov je život, po najnovijim obavijestima, ugrožen", piše Šeparović u pismu koje je danas dostavio Hini.

Napominje kako pravosuđe BiH nema dokaza da je Tihomir Purda počinio zločin koji mu se stavlja na teret. Podsjeća da je Purda bio u srbijanskim logorima kao ratni zarobljenik.

"Svoje navodno priznanje dao je pod teškom fizičkom i mentalnom torturom što je protivno članku 17. Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima iz 1949. i takav zapisnik je bez ikakve valjanosti", stoji u pismu predsjednika Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.

Tihomir Purda, pripadnik Hrvatske vojske nalazi se u ekstradicijskom pritvoru u zatvoru u Zenici u BiH, na zahtjev srbijanskih vlasti koje su izdale međunarodnu tjeralicu zbog navodna ratnog zločina, podsjeća se u pismu.