DO TRI GODINE ZATVORA

Policija objavila snimku sukoba u Radićevoj

27.02.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Ukupno 65 privedenih izgrednika, od kojih je 52 policija zadržala, a 13 pustila, te 30 lakše ozlijeđenih policajaca i dvoje teško ozlijeđenih i 18 lakše ozlijeđenih prosvjednika, oštećena dva policijska auta, fasade, razbijena stakla na trgovinama, stanovima i galerijama, rezime je jučerašnjeg sukoba s policijom divljačkih skupina, koje su na Gornjem gradu napale policiju nakon što su se izdvojile s mirnog prosvjeda branitelja na Trgu bana Jelačića, izvijestila je danas glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Jelena Bikić.

Policija je u službene prostorije privela ukupno 65 osoba, od kojih su 52 zadržane. Od toga je 36 osoba uhićeno zbog sumnje da su sudjelovali u počinjenju kaznenog djela 'sudjelovanje u grupi koja sprečava ili napada službenu osobu', a protiv 15 privedenih osoba podnijeti su optužni prijedlozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te su privedeni u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do uredovnog vremena suca za prekršaje.

Jedna je osoba zadržana na otrežnjenju u KB Sestre milosrdnice, nakon čega će policija nad njom provesti prekršajnu obradu, rekla je glasnogovornica Bikić. Dodala je da je 13 osoba pušteno.

Također je kazala da će se nad 36 osoba uhićenih zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u počinjenju kaznenog djela 'sudjelovanje u grupi koja sprečava ili napada službenu osobu' danas provesti kriminalističko istraživanje. Kazneni zakon za to kazneno djelo predviđa kaznu zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Izvijestila je kako je riječ o osobama mlađe životne dobi, najmlađa privedena osoba ima 15 godina, te da je policiji većina njih od ranije poznata.

'Kolege koji inače prate izgrednike na športskim natjecanjima već jučer su ih vizualno prepoznali. Radi se o osobama koje su bile u onim prvim redovima koji su napadali policiju, koje su se odmah prvom prilikom maskirale kapama, šalovima...', rekla je glasnogovornica PU zagrebačke.

Potvrdila je da među privedenim osobama ima pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (BBB), a na upit je li netko od privedenih bio na prošlim prosvjedima 'facebookovaca' odgovorila je da još rano o tome govoriti.

Potvrdila je da je policija u jednom trenutku radi odbijanja napada izgrednika uporabila 'pepper' - sprej kao sredstvo prisile, što nije klasični suzavac.

Na upit novinara da komentira tvrdnje da su oporbene stranke sudjelovale u financiranju nereda, glasnogovornica Bikić je rekla kako to ne može komentirati, jer policija to nije ni utvrdila.

Istaknula je i kako su u ulicama u kojima se jučer dogodio napad, u osam slučajeva razbijena stakla na izlozima trgovina, stanova i galerija, u tri slučaja evidentirana su oštećenja fasada na zgradama, oštećena su i jedna ulazna vrata u zgradu te jedna ukrasna svjetiljka.

Također, oštećena su dva službena policijska vozila, a još uvijek nemamo dojava građana što se tiče oštećenja njihovih osobnih automobila, rekla je Bikić.

Glasnogovornica PU zagrebačke podsjetila je da je jučer od 13 do 15.10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan mirni prosvjed koordinacije braniteljskih udruga 1990.-1996., kojem je prisustvovalo oko 15.000 prosvjednika.

Istaknula je kako tijekom prosvjeda nije bilo postupanja policijskih službenika te da se oko 14.50 sati nekoliko stotina prosvjednika udruženih preko Facebooka, koji su prisustvovali navedenom prosvjedu, uputilo Radićevom ulicom prema Trgu Sv. Marka. Dolaskom do blokadnog punkta policijskih službenika u blizini raskrižja s Kamenitom ulicom, prosvjednici su napali policajce bacajući kamenje, zapaljene bengalke, stolice, kante za smeće i razne druge predmete. Tom prilikom policijski službenici uporabili su sredstva prisile – tjelesnu snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje nad 25 osoba, rekla je Bikić.

Policija je objavila snimku jučerašnjeg sukoba: