ANTIVLADIN SKUP NA RIVI

Tisuću Splićana izviždalo Kosor, Bajića i Josipovića, prosvjednik umro

27.02.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Skup potpore hrvatskim braniteljima u na splitskoj Rivi nije protekao u skladu s očekivanjima organizatora: čak i brojka od tisuću prosvjednika možđe se smatrati 'nategnutom', a u nju ulazi i stotinjak radnica 'Uzora'. Po službenoj policijskoj procjeni, u prosvjedu je na njegovom vrhuncu sudjelovalo dvije tisuće ljudi.

Splićani su mahom nezainteresirano ispijali kave, ometala ih je tek golema buka s jakog razglasa pa su se neki i razbježali. Jedino su se kod intoniranja himne na početku skupa svi ustali sa svojih stolica i odslušali je u stavu mirno.

Organizacija splitskog skupa dopala je bivšem predsjedniku kaštelanske Hvidre Željku Strizi, koji među lokalnom braniteljskom populacijom definitivno ne uživa veliki ugled, dok su se gotovo sve braniteljske udruge od njega ogradile, pa se i nije očekivao veći odaziv.

Govornici su se redali gotovo jednako kao na jučerašnjem zagrebačkom okupljanju. Ratni zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić poručio je i vlasti i opoziciji da su 'lice i naličje duboko protuhrvatske politike koja se odvojila od naroda i štiti osobne i tuđe interese'.

Bajiću, radiš protiv interesa naroda i snosit ćeš odgovornost, vrijeme ti se bliži kraju! Ali ne na divljački, nasilan način: tražimo raspisivanje izbora, pa neka narod mirno i demokratski presudi!', poruka je Sačića HDZ-ovoj vladi i glavnom državnom odvjetniku.

Predsjedniku Ivi Josipoviću, na čije ime su se začuli zvižduci, s Rive je objašnjeno da 'nije trebao pokazati dobro srce i naivnost grleći se s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem'. 'Predsjednik Srbije uvijek želi prevariti nas Hrvate, kako god nasmijano lice imao!'

S pozornice je pročitana poruka Marka Perkovića Thompsona, koji se nije pojavio, a samo kako bi mahnuo Splićanima popeo se i Branko Borković. Jedna od radnica splitskog 'Uzora' održala je vrlo emotivan govor, na rubu suza govorila je o 'bagri koja desnu ruku drži na srcu, a lijevom krade'. 'Skinite gospođi osmijeh sa lica!', zavikala je, očito aludirajući na Jadranku Kosor.

Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji je iza pozornice bio glavna zvijezda i meta za fotografiranje Splićanki, objasnio je što nosi u džepu.

'Ne, nije bomba. To je upaljač sa znakom HDZ-a. prošao sam ovih dana cijelu Hrvatsku i nitko ga ne želi uzeti, u p... m...!'
Izredalo se još nekoliko govornika, svi su pozivali na mir, dostojanstvo i civilizirano ponašanje, ali i na gađanje jajima predstavnika vlasti - to je, rečeno je, potpuno normalno u demokraciji.

Splitski prosvjed prekinut je nakon što je pozlilo jednom muškarcu u publici. Hitna pomoć čekala se desetak minuta, što su organizatori iskoristili da na još jednom primjeru dokažu nesposobnost Vlade te ministra Darka Milinovića. Kako doznajemo 65-godišnji muškarac je preminuo.


Početak skupa: više na kavi nego na prosvjedu

Na početku skupa potpore hrvatskim braniteljima, u podne na splitskoj Rivi okupilo se oko tisuću ljudi, dok znatno veći broj Splićana njih oko 15.000 uživa na suncu ispijajući kavu.

Prosvjednici nose transparente protiv EU, 'Volim Hrvatsku, a ne EU', 'Stop progonu hravatskih baranitelja', 'HAZU izdao Purdu', a na početku okupljanja puštaju se Thompsonove pjesme. Prosvjednici nose transparenate na kojima su portreti Josipa Broza Tita, Lenjina i Staljina s mrtvačkim glavama.

Najveći pljesak dobile su radnice Uzora, propale tvrtke Brune Orešara, koje su prodefilirale Rivom s transparentom 'Dođi Bruno da ti vidim tijelo, ušit ću ti prugasto odijelo'.

Podsjetimo, splitska HVIDR-a već se ranije ogradila od ovog skupa, tvrdeći kako 'ne žele Kažu preko leđa Purde ubirati jeftine političke bodove'. Prosvjed organiziraju udruge proizašle iz Domovinskog rata iz Kaštela i okolice Splita.


Strize uoči skupa: Prosvjed protiv podaničke vlasti

Kako javlja agencija Hina koordinator skupa potpore hrvatskim braniteljima, najavljenog za danas u 12 sati na splitskoj Rivi, Željko Strize, pozvao je na kulturno i dostojanstveno ponašanje bez incidenata na tom skupu te izvijestio da je okupljanje prijavljeno policiji koja je dala potrebne dozvole.

'Skup organiziramo radi potpore svim hrvatskim mučenicima koji su svoje živote, slobodu i dostojanstvo izložili za obranu domovine. Ovdje je hrvatski heroj Tihomir Purda simbol i sinonim svih hrvatskih stradalnika za koje nas naše dostojanstvo obvezuje boriti se za njih i njihove obitelji', navodi u Strize u ime organizatora skupa - udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Kaštela, u priopćenju objavljenom na portalu grada Kaštela uoči nedjeljnog skupa u Splitu.

Ističe kako će se na skupu izraziti potpora 'hrvatskim vitezovima' i protest protiv 'podaničke hrvatske vlasti' koja 'ne osluškuje narod i o njemu ne vodi računa'.

Strize postavlja pitanje: ako se ovako hrvatska država odnosi prema onima koji su je stvarali, branili i davali svoje živote za njenu samostalnost, tko će se u nekim budućim napadima na njenu suverenost za nju boriti?

'Ovaj skup uredno je prijavljen mjerodavnoj policijskoj upravi, Gradu Splitu, od kojih smo dobili potrebnu suglasnost, pa koristim ovu priliku javno zahvaliti poglavarstvu Grada Splita na svesrdnoj pomoći u organizaciji predstojećeg skupa', navodi Strize.

Pozivajući sve braniteljske udruge i sve udruge civilnog društva na izbjegavanje 'možebitnih uvreda na osobnom nivou' ističe: 'Ako dopustimo diljenje i komadanje na jedne ili druge Hrvate, tada će nam sudbinu krojiti netko drugi.'