GAĐALI ZGRADU HDZ-A

U Osijeku tisuću prosvjednika tražilo ostavku premijerke

26.02.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Na osječkom središnjem Trgu Ante Starčevića, kod spomenika dr. Anti Starčeviću, na današnjem prosvjednom skupu koji je počeo u 14 sati, oko tisuću prosvjednika okupljenih oko Facebook grupe pod nazivom "Prosvjedi u Slavoniji za vikend", traženo je da Vlada RH na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor podnese ostavku.

Također upućeno je niz poruka aktualnoj vlasti o teškoći života, posebno mladih.

U ime prosvjednika govorio je Ivan Lončar, jedan od organizatora Facebook grupe, koji je uz ostalo rekao kako je sramota za hrvatsku državu što je "pokrala mladost, ostavila ih bez posla i budućnosti". "Hrvatska je naša maćeha, jer pod vodstom lopovskog HDZ-a postali smo robovi u vlastitoj državi", ustvrdio je Lončar.

Zahvalio se "na velikom odazivu prije svega mladima, ali i svima okupljenima, te najavio idući prosvjed već sljedeće subote. Zamolio je sve da mirno i dostojanstveno izražavaju svoje nezadovoljstvo, te naglasio da ih ne zanima ni jedna stranka.

Okupljeni su često skandirali "lopovi, lopovi, bando lopovska". Među okupljenima na Trgu Ante Starčevića, bio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je novinarima rekao kako je tu "samo kao građanin".

Prosvjednici su se potom uputili do obližnje zgrade HDZ-a koju su gađali grudama snijega.

Tu je došlo do incidenta kada je nekoliko mladića fotoreportera "Večernjeg lista" Davora Javorovića, koji je snimao skup, gađalo grudama snijega, o on poletio prema njima. Grupa mladića tada ga je žestoko napala i ozlijedila ga, a u pomoć su mu priskočila dva policajca koja su bila u blizini. Fotoreporteru su razbijene naočale i arkada.

Nakon što se situacija smirila, jedan je mladić prišao fotoreporteru Javoroviću i isprićao mu se "u ime organizatora", istaknuvši kako nisu odgovorni za mladiće koji su ga napali, jer je njihov osnovni cilj da mirno i dostojanstveno ukažu na tešku situaciju u kojoj žive. ž

Prosvjednici su se oko 15 sati počeli razilaziti, a više grupa je krenulo prema raznim dijelovima grada, pjevajući "Zovi samo zovi" i "Inati se Slavonijo" te druge pjesme.