PREKASNO ZA MATURALAC U RH

Maturanti poručili Vladi da proda mercedese

27.02.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Preporuka o otkazivanju maturalnih putovanja u inozemstvo, jedna od antirecesijskih mjera koje je Vlada jučer predložila, uznemirila je srednjoškolce, njihove roditelje i ravnatelje srednjih škola. Odredišta su određena još u listopadu, pa su roditelji polovicu iznosa već uplatili agencijama

ZAGREB - 'Ove godine idemo u Barcelonu, a putovanje će, za svakog od 250 učenika, stajati više od četiri tisuće kuna, pa su se roditelji odlučili za uplatu u ratama' rekla je Ljiljana Vokić, ravnateljica VII. zagrebačke gimnazije, za Večernji list. Ugovori koje su agencije sklopile s roditeljima, tvrde ravnatelji srednjih škola, sadrže i jasne uvjete pod kojima se putovanje može otkazati uz 90-postotni povrat novca, a ova mjera Vlade ne spada u njih. Na isti problem upozoravaju i u agencijama koje su putovanja već organizirale.

'Osiguranje za otkazivanje puta stoji samo 2,2 posto ukupne cijene paketa, no predviđa povrat novca samo u slučaju dokumentirane bolesti djeteta, smrtnog slučaja u obitelji, elementarnih nepogoda i nemogućnosti dobivanja vize', objašnjava Vesna Šojat, direktorica agencije Viza tours, koja je ove godine osigurala više od 300 maturalnih putovanja u inozemstvo.

Boji se, kaže, da osiguravajuće kuće neće prihvatiti preporuku Vlade ili eventualnu odluku ministra kao valjan razlog, pa će roditelji ostati bez većine ugovorenog iznosa. 'Što se više bliži datum putovanja, to je manji iznos koji vraćamo, pa ako se putovanja otkažu u ožujku, roditelji će ostati bez 25 posto iznosa', tvrdi Vesna Šojić.

Protiv otkazivanje maturalaca u inozemstvu su, naravno, i sami učenici. Danas su za RTL izjavili da Vlada može govoriti što god hoće, te da umjesto da štede na maturantima izvole prodati svoja skupocjena mercedes i BMW vozila.

Agencije članice Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) podržavaju provedbu naputka o organiziranja maturalnih putovanja učenika srednjih škola po Hrvatskoj, no napominju da zbog tehnologije ugovaranja ovakvih putovanja neće biti moguće raskidati već sklopljene ugovore

'U ljetnim mjesecima našim hotelima ne odgovara primati učenike jer imaju redovne strane i domaće goste, a i cijene su znatno više nego su u pred i po sezoni', priopćila je UHPA, dodajući da bi uštede mogle biti još kad bi Ministarstvo turizma dodalo još neke namjenske financijske poticaje radi sniženja cijena odnosno poticanja organiziranja odgovarajućih natjecateljskih i zabavnih programa tijekom boravka učenika u smještajnim objektima. Jedan od važnih razloga zašto učenici preferiraju inozemstvo je i izrazit nedostatak njima prilagođenih zabavnih sadržaja u slobodno vrijeme.

UHPA je u tom smislu zainteresirana u suradnji s nadležnim ministarstvima provesti natječaj među hotelima, koordinirati agencije, obavještavati škole i sl. To se, međutim, odnosi se na škole koje eventualno još nisu sklopile ugovore s agencijama a one s inozemnim partnerima o realizaciji ovakvih putovanja. Naime, u vrlo popularnim destinacijama agencije iz godine u godinu plaćaju akontacije hotelima kako bi osigurale kapacitet kojeg bi hoteli inače prodali agencijama iz drugih zemalja. Ugovori koje su škole potpisale s agencijama, dakle, neće se moći prekidati jer se ne radi o nikakvim razlozima koje bi inozemna strana trebala priznati

Uza sve navedeno, treba imati u vidu da je turizam dvosmjeran, da iz svih zemalja u koje putuju naši maturanti (u nijednu više od njih 10.000) u Hrvatsku dolazi mnogostruko veći broj turista nego je broj naših maturanata pa bi se mogle očekivati i negativne reakcije njihovih službenih tijela, upozorava UPHA.