DONIJELA DOBRE VIJESTI ZA ŠKVER

Kosor u Splitu nije željela pitanja o prosvjedu u Zagrebu

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor posjetila je danas Brodosplit da bi Upravu, sindikate i radnike tog poduzeća i službeno izvijestila kako je od Europske komisije stiglo pismo kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta i Brodosplitu se ukida zabrana ugovaranja novih poslova, odnosno odobrava se ugovaranje gradnje novih brodova

Premijerku Kosor splitski novinari nisu smjeli pitati ništa oko prosvjeda protiv Vlade. Glasnogovornik Mladen Pavić kazao je novinarima da je smiju pitati samo ono što je vezano za brodogradnju!

Predstavnici Brodosplita i splitske tvrtke Jadroplov, u nazočnosti premijerke, potpisali su ugovor na temelju kojeg će se po modelu 'jedan plus jedan' za potrebe Jadroplova u splitskom brodogradilištu graditi najprije jedan brod za prijevoz rasutih tereta, a zatim i drugi.

'Želja Vlade je da se u Brodosplitu grade brodovi za Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM), znači brodovi obalne straže, i trenutačno imamo plan gradnje po modelu 'jedan plus četiri' broda i vjerujemo da se taj projekt može realizirati u splitskom brodogradilištu', kazala je premijerka Kosor.

Istaknula je kako je pismo Europske komisije, kojim se odobrava plan restrukturiranja splitskog brodogradilišta 'ohrabrenje i nada i za druga brodogradilišta u Hrvatskoj' koji također očekuju rješavanje sudbina i strepe kao što je to do danas bio slučaj s Brodosplitom.

'Vjerujem da ćemo i za druga brodogradilišta dobiti potvrdu i da će Hrvatska ući u Europsku uniju kao država koja ima snažnu brodograđevnu industriju s kojom se možemo ponositi i koja će biti iznimno važna poluga u gospodarskom razvoju RH', istaknula je Kosor.

Ocijenila je kako je potvrda Europske komisije za restrukturiranje Brodosplita dokaz da Hrvatska rješava jedan po jedan problem u pregovorima s Europskom unijom te da će ti pregovori uskoro biti završeni.

'U pregovorima s EU za ovu godinu su nam ostala dva osjetljiva poglavlja: osmo, koje se odnosi na restrukturiranje brodogradilišta i 23. (pravosuđe), za koje također smatram da smo napravili ogroman posao i u koji ulažemo puno znanja i hrabrosti kao što je uloženo i u posao u vezi splitskog brodogradilišta', rekla je premijerka.

'Sigurna sam da ćemo razgovore završiti i da ćemo vrlo brzo postati 28. članica EU, kao zemlja koja ima ogroman potencijal među ostalim i u brodograđevnoj industriji', dodala je.

Premijerka je istaknula kako je u vezi sa splitskim brodogradilištem obavljen velik posao, za koji su zajedno zaslužni Vlada RH, Uprava, sindikati i zaposlenici Brodosplita, ali i Agencija za tržišno natjecanje.

'Pokazali smo da možemo uspjeti kada smo zajedno i ako postoji minimum povjerenja te ako vjerujemo u sebe i vlastite snage i ako smo svjesni što splitsko brodogradlište znači za cijelu Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo', istaknula je Kosor.

'Za nas je ovo dan ponosa jer su prepoznati napor i znanje', a poteškoće u vezi s Brodosplitom prevladane su, dodala je. Zahvalila je radnicima Brodosplita na strpljenju jer su oni, kako je rekla, predugo strepjeli za svoju i sudbinu svojih obitelji i djece. Također je zahvalila i 'svima onima u Europskoj komisiji koji su predano radili u ovom velikom i teškom projektu i bili ne samo naši suradnici nego i partneri'.

S premijerkom Kosor u posjetu Brodosplitu su i ministri Božidar Kalmeta, Đuro Popijač i Davor Božinović.