Hrvatska ŠTO JE S OSTALIM ŠKVEROVIMA?

Brodosplit dobio zeleno svjetlo Bruxellesa

Europska komisija je u petak odobrila plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta Brodosplit i njegove podružnice Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO), potvrdila je glasnogovornica povjerenika za tržišno natjecanje Joaquina Almunie

'Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za tržišno natjecanje obavijestio je ministra (Đuru) Popijača da je plan za restruktiriranje Brodosplita i BSO-a u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, ako ga se bude u potpunosti pridržavalo', rekla je za Hinu Amelia Torres, glasnovornica povjerenika Almunie.

Restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta ključan je uvjet za zatvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje.

Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila restruktirati brodogradilišta koja opstaju zahvaljujući državnim potporama kroz njihovu privatizaciju. Komisija je zabranila brodogradilištima da primaju nove narudžbe za gradnju brodova dok ne podnesu održavi plan restrukturiranja, stoga je današnja odluka od velike važnosti za splitsko brodogradilište.

Europska komisija za sada ne želi govoriti u kojoj je fazi ocjenjivanje planove za restrukturiranje ostalih hrvatskih brodogradilišta.

Predstavnik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić izjavio je da ova odluka Europske komisije, koja je odobrila plan za restrukturiranje splitskog brodogradilišta Brodosplit, znači opstanak za to brodogradilište i njegove radnike.

'Ovo je za nas velika vijest jer usvajanje programa restrukturiranja Brodosplita znači opstanak tog poduzeća i spas za njegovih radnike", rekao je Šegvić. Time što je Europska komisija odobrila program restrukturiranja Brodosplita ukida se zabrana ugovaranja poslova tom poduzeću', kazao je Šegvić.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još