DON IVAN GRUBIŠIĆ

'Hrvatski brod je nasukan, a narodu je prekipjelo'

25.02.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Ugledni splitski sociolog i svećenik don Ivan Grubišić javnosti je uputio otvoreno pismo kojim zbog katastrofalnog stanja u državi poziva sve zainteresirane da se pridruže u Savez za građansku i etičku Hrvatsku

Pismo don Ivana Grubišića donosimo u cijelosti:

Pred nama se parlamentarni izbori, a Hrvatska je kao nasukan brod. Do toga nas je dovela nesposobna i kleptokratska klika dužnosnika i njihovih umreženih ortaka. Vrijeme je za korjenite promjene, a ne za još jednu izbornu kozmetiku, prijevaru i laž. Ne smije biti 'jednakijih' i politički privilegiranih. Oni koji su nas u ovakvo stanje doveli ne mogu nas iz njega izvući! Kod nas su i koalicija na vlasti i oporba ideološki sijamski blizanci!

Potrebna su nam etička načela, posebno 'zlatno pravilo': 'Ne čini drugom što ne želiš da tebi drugi učini.'

Usuđujem se ponuditi organizacijsku platformu za okupljanje svih građana, udruga, inicijativa i pokreta u Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Želimo pružiti alternativu, jer često čujemo: Neću izaći na izbore jer nemam kome dati svoj glas! Takvih je u Hrvatskoj skoro 60%. To je pogubna računica jer alternativu imamo i spremni smo s njom ići do kraja. Jasno, ako na izborima dobijemo Vaše povjerenje, Vaš glas preko neovisnih lista. Stoga pozivamo pojedince i sve organizirane građanske snage da zajednički, umjesto na ulicama, na izborima učinimo zaokret za bolju, demokratsku, pravnu i socijalnu državu. Želimo da Savez podrže sindikati, crkveni dužnosnici, udruge i inicijative građanskog društva kao i akademska populacija.

Ako na izborima naše liste nezavisnih kandidata dobiju Vaše povjerenje, obećavamo sljedeće:

I. Pristupiti odmah transparentnom popisu birača i hrvatskih branitelja, kako bi izbori bili legalni i legitimni što dosadašnji nisu bili.

II. Promjenom Ustavnih zakona ili donošenjem novih smanjiti broj saborskih zastupnika na 75 do 80; ukinuti dvostruko pravo glasa nacionalnim manjinama, jer pred Zakonom svi moramo imati jednaka prava. Saborsku zastupničku čast obnašati dragovoljno uz plaćene putne troškove i dnevnice, a sve druge povlastice dokinuti; saborske odbore sastaviti od kompetentnih i moralno pouzdanih ljudi. Isto treba provesti u ministarstvima.

III. Ograničiti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. To bi se trebalo odnositi i na regionalne skupštine i općinska vijeća gdje bi tu čast obnašali volonterski. Politika je briga za opće dobro, a ne za vlastiti ili stranački interes.

IV. Decentralizirati Hrvatsku i podijeliti je na tri do pet povijesnih regija; smanjiti broj općina i ustrojiti mjesne urede koji će voditi matične knjige i uvid u popis poreznih obveznika. Općine koje ne mogu uzdržavati same sebe treba odmah dokinuti. Ostvariti zajednicu Općina unutar regija.

V. Regije moraju imati visoku autonomiju u pojedinim sektorima života i rada, a posebno treba decentralizirati financije, zdravstvo, školstvo, sudstvo itd. Regije se moraju policentrično razvijati.

VI. Zaustaviti prodaju nacionalnog blaga, prirodnih resursa, zemljišta, voda, banaka i nekretnina!

VII. Povezati iseljenu Hrvatsku kao sastavni dio hrvatskog korpusa!

VIII. Oduzeti nezakonito prigrabljenu imovinu i stvoriti od nje društveni fond za otvaranje novih radnih mjesta. Krađa društvenog vlasništva nema zastare. Ukradeno se mora vratiti.

IX. Revidirati mjesto vjerskih zajednica i njihovo plaćanje iz proračuna, pa ako treba, pokrenuti izmjenu Ugovora između Katoličke crkve i Vatikana kao i drugih vjerskih zajednica s hrvatskom Vladom, radi bahatog ponašanja i trošenja novca iz državnog proračuna, bez kontrole.

Članom Saveza može biti svaki punoljetan građanin RH, radno sposoban ako ova opredjeljenja prihvaća vlastoručnim potpisom. Nitko nije nevažan! Učinimo nešto za bolju budućnost Hrvatske. Ovako dalje ne ide! Ovaj proglas se nalazi na stranici www.hau.hr. Prijave za članstvo slati na: ivan.grubisic@hau.hr.