JANŠA I BAVČAR

'Nismo primili provizije za transport oružja u Hrvatsku'

25.02.2011 u 00:43

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša u četvrtak je opovrgao medijske navode da je kao ministar obrane u mjesecima osamostaljivanja Slovenije i Hrvatske 1991. i 1992. 'propuštao' transporte s oružjem za obranu Hrvatske, uz proviziju od 250.000 tadašnjih njemačkih maraka za svaku pošiljku

Takve tvrdnje Marina Tomulića, poduzetnika iz Pariza koji je, po vlastitim navodima, pomagao u nabavi naoružanja za Hrvatsku u vrijeme najteže agresije Srbije i bivše JNA krajem 1991. i početkom 1992., objavilo je u srijedu i četvrtak više slovenskih medija, među ostalima mariborski list 'Večer', Slovenska nacionalna televizija te lokalni Radio Krka koji je s Tomulićem imao i poseban telefonski razgovor.

Tomulić se za Radio Krka predstavio kao posrednik za nabavu oružja između Francuske i Hrvatske u vrijeme borbe za hrvatsku državu, sugerirajući da su u vrijeme embarga UN-a na uvoz oružja u Hrvatsku francuski ratni brodovi koji su sudjelovali u blokadi Jadrana znali 'zažmiriti' na jedno oko, kako bi transporti za koje se mislilo da sadrže oružje za Hrvatsku prispjeli u slovensku luku Koper (budući da riječka luka nije bila sigurna), a onda oružje prebačeno u Hrvatsku.

Hrvatska je zbog mogućnosti uvoza oružja bila zahvalna Sloveniji, ali je druga stvar što su Slovenci za to svaki put zahtijevali visoku proviziju, što je možda utjecalo na kasnije pogoršanje njihovih odnosa, ocijenio je Tomulić za Radio Krku.

Ustvrdio je da je jednom prilikom kod preuzimanja oružja iz Kopra i sam bio nazočan i da se to dogodilo 'tjedan ili deset dana nakon pada Vukovara'. S hrvatske su strane, kako je naveo, preuzimanju transporta iz Kopra tada bili nazočni 'general Ivan Čermak i Željko Tomljenović', a sa slovenske tadašnji ministri obrane i unutarnjih poslova Janez Janša i Igor Bavčar. "'Čermak, Bavčar i Janša povukli su se na jedno mjesto, a Čermak se je kasnije vratio kuneći i ljutito rekao da prilikom svakog preuzimanja oružja na haubu vozila mora staviti 250.000 maraka', kazao je Tomulić, a prenio Radio Krka.

Bavčar je već zanijekao takve navode, rekavši da spomenutog Tomulića uopće ne poznaje i da nije pratio nijedan transport s oružjem iz Kopra, a sve je energično zanijekao i Janša, na web-stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik.

Optužbe na račun Janše da je primao 'gotovinske provizije za ilegalno trgovanje oružjem' dok je bio ministar obrane u prvoj slovenskoj vladi pojavljivale su se i ranije, a on je i u ovoj prilici naveo da takve sumnje nikad nije potvrdila parlamentarna istraga koja se odvijala više godina.

Janša nove optužbe na svoj račun povezuje i s polemikom s predsjednikom države oko 'udbaških arhiva', u kojoj su se opet pojavili zahtjevi da se 'konačno razotkriju' Janšini poslovi s ilegalnom trgovinom oružjem od prije dvadeset godina. "Nikad nisam bio osobno prisutan u luci Koper kad su se iskrcavali brodovi s oružjem za obranu Slovenije ili za legalni tranzit', naveo je Janša u odgovoru na Tomulićeve navode koje prenose mediji.

Janša Tomulićevu priču o uvozu oružja za Sloveniju i Hrvatsku u vrijeme kada se je raspadala Jugoslavija smatra nevjerojatnom iz ondašnje političke perspektive. 'Nije bilo nikakvih veza, ni posrednih ni neposrednih, između slovenske i francuske vlade. Takva je tvrdnja po ocjeni onih koji poznaju stvari uz to malo vjerojatna jer je jasno da je francuska vlada u vrijeme raspada Jugoslavije podržavala Srbiju, a ne Hrvatsku', navodi čelnik slovenske oporbe i ondašnji ministar obrane.

U odgovoru na novo obnavljanje 'sage o krijumčarenju oružja', Janša poziva Pahorovu vladu da skine oznaku državne tajne s izvješća koji je o toj temi 1994. napravljen za tadašnjeg premijera Janeza Drnovšeka, a koji po njemu slovenska "tranzicijska ljevica" ne želi objaviti jer bi se navodno otkrilo zašto se je Slovenija 1991. morala ilegalno naoružavati, odnosno tko je kriv za oduzimanje legalnog oružja slovenske teritorijalne obrane pred osamostaljenje.

Janša: nadam se da Tomulićeva priča nije krenula iz Slovenije

Čelnik slovenske oporbe i bivši premijer Janez Janša izjavio je u četvrtak da ne postoje nikakvi tajni računi u inozemstvu od 'trgovine oružjem' i da su neistinite priče da je kao slovenski ministar obrane 1991. i 1992. godine osobno dobivao gotovinske provizije za transporte oružja prema Hrvatskoj u vrijeme embarga UN-a

'Nikad nisam trgovao oružjem i priče da sam primao novac su izmišljotina, nikad nisam pratio istovar oružja u Luci Koper', rekao je Janša u četvrtak u razgovoru za komercijalnu u televizijsku postaju POP-TV.

Janša je rekao da su izjave poduzetnika iz Pariza Marina Tomulića, koje ovih dana prenose slovenski mediji, a prema kojima su Janša i bivši ministar unutarnjih poslova Igor Bavčar zaradili milijun američkih dolara na nekoliko transporta oružja za Hrvatsku u vrijeme agresije Srbije i bivše JNA, a pred međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije, 'čista izmišljotina' koju nekritički prenose slovenski mediji.

Janša je rekao da Tomulića, kojega slovenski mediji predstavljaju kao 'trgovca oružjem', francuskog ili hrvatskog agenta te 'Tuđmanova logističara', ne poznaje i da se s njime nikad nije sreo.

Janša je sugerirao da su priče u kojima se ponovo pojavljuje kao 'trgovac oružjem' za vlastiti račun, koje je više puta odbacio i za što po njemu nema nikakva dokaza, možda nastale u Sloveniji i lansirane preko Tomulića, kako bi ga se pokušalo politički diskreditirati kao političara, slično kao pred parlamentarne izbore u Sloveniji 2008. godine, kad je u Finskoj lansirana afera o isplati provizija finske tvrtke Patria, potaknuta iz Slovenije. 'Nadam se da priča Tomulića nije inspirirana i dobila stimulans iz Slovenije', rekao je Janša za POP-TV.

Na navode kako su neke ranije parlamentarne istrage u Sloveniji sugerirale da je novac od 'trgovine oružjem' završio na računima u inozemstvu, Janša je rekao da nikakvih ilegalnih kanala i prijenosa gotovine na račune u inozemstvo nije bilo, da je sve bilo legalno, te da je akcije nabave oružja proknjižila i slovenska centralna banka.

Janša se zauzeo za javnu objavu dokumenata iz tog razdoblja koji postoje na ministarstvu obrane i u arhivu bivšeg predsjednika Janeza Drnovšeka.