BITKA ZA PARK-ŠUMU

Kerum ne popušta: Na Marjanu se može graditi!

24.02.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Gradonačelnikova većina u splitskom Gradskom vijeću odbila je prijedlog da se zabrani bilo kakva gradnja unutar park šume, a ne želi ni pozvati inspekciju kako bi se utvrdilo je li Generalni urbanistički plan nezakonit

Punih šest sati rasprave, pritisak prosvjednika ispred zgrade Banovine i upozorenja oporbe nisu bili dovoljni: vlast Željka Keruma odbila je zahtjev za zabranom gradnje unutar park šume Marjan. Odbili su i prijedlog da se pozovu inspekcije koje

bi provjerile usklađenost splitskog GUP-a s drugim planovima i zakonima, a nije prihvaćen čak ni poziv da se izradi zajednička Deklaracija o Marjan. Ukratko, svi su za zaštitu park-šume - ali, eto, ne baš sada.

Isrcpljujuća rasprava vrludala je od načelnih pitanja zaštite do gradonačelnikovog restorana na plaži Prva voda, spominjali su se i stari Splićani, i došljaci iz Zagore, i komunisti i HDZ-ovci, a u jednom trenutku zaiskrilo je između Luke Podruga (HČSP) i Gojka Čepe (SDP):

'U zelenoj zoni bespravnu gradnju ima jedan saborski zastupnik SDP-a!' uskliknuo je Podrug, no nije želio izgovoriti ime.

'Da, a jedan vijećnik je prije deset godina optužen za silovanje!' uzvratio je Čepo.

'To šta si ti drogiran, to je tvoj problem', nadovezao se Podrug. I tako dalje, i tako dalje, predstavnicima građanske inicijative koji su sa strane promatrali raspravu bilo je vidno mučno. Temeljito su se pripremili, iznijeli konkretnu listu s dvadeset zahtjeva i pet formalnih zaključaka, pa ništa bitno nije usvojeno. Dapače, iz rasprave je vidljivo da Kerumovi vijećnici ne smatraju da je kod gradnje restorana na Prvoj vodi bilo što sporno, pa se može očekivati da se sporni projekt ponovno zahukta. Moći će se graditi i na drugim lokacijama na Marjanu jer od moratorija nema ništa. A za izradu prostornog plana Marjana trebaju najmanje dvije godine...

'Kao dogradonačelnik, dajem vam riječ da ćemo uvažiti vaše zahtjeve i štititi Marjan, no ne možemo suspendirati GUP', kazao je Kerumov zamjenik Jure Šundov.

Kao i on, svi splitski gradski vijećnici deklarativno su se založili za zaštitu park-šume i zaključili da će raditi na tome. Prihvatili su čak i vrlo bizaran zaključak Milice Cipci (SU), koja je predložila da Gradsko vijeće 'zabrani bilo kakvu bespravnu gradnju na Marjanu'!