Hrvatska PODRUG VS. PROSVJEDNICI

'Uvozite Varšavsku u Split!'

Tajnik Društva Marjan Srđan Marinić gotovo sat vremena objašnjavao je vijećnicima da urbanistički planovi nisu usklađeni i da dio njih nije u skladu ni sa zakonima, pa je predložio da se zatraži inspekcijski nadzor i da se za to vrijeme zabrani izdavanje bilo kakvih dozvola

'Cilj je zaštititi Park-šumu od nove izgradnje i, ukoliko imate dobru volju, to možete napraviti', apelirao je Marinić i podsjetio vijećnike da su prilikom stupanja na dužnost položili zakletvu da će 'čuvati svako biće, svaki bor, pa i svaki kamen marjanski'.

Nakon što je završio s govorom, Marinić i predstavnici građanske inicijative više nemaju pravo sudjelovati na sjednici i prisiljeni su sjediti sa strane i slušati brojne nebuloze, pa i vrijeđanja. Predsjednica Nevenka Bečić dobacila mu je: 'Gdje ste bili zadnjih pet godina?', dok ih je Luka Podrug optužio da 'provode jogurt revoluciju', 'uvoze Varšavsku u Split' i 'huškaju narod protiv legalne i legitimne izgradnje'.

'Ove rasprave ne bi bilo da nije Keruma ili da se on upisao u HDZ', predvidio je Podrug.

Oporba u Gradskom vijeću uporno tvrdi da urbanistički planovi nisu usklađeni sa zakonima te traži moratorij na gradnju, dok se Kerumova strana gotovo pa autistično poziva na GUP. Osim toga, njih 'žulja' i vlasništvo nad zemljištem, pa je dogradonačelnik Jure Šundov teatralno obećao da 'Grad više nikada neće opljačkati imovinu bilo kojeg građanina pravdajući se da je to javni interes'.

'Da bilo gdje u Europi netko pokuša graditi unutar zaštićene zone, vjerojatno bi ga strpali u ludnicu. Već dugo vremena je očita namjera da se Marjan postupno 'gricka', a ono što je očito najviše iznerviralo javnost jest činjenica da je najveći zalogaj gradonačelnik namijenio sebi', kazala je Aida Batarelo. Odgovorio joj je Zoran Jeramaz (HGS), inače Kerumov arhitekt, optuživši je da je protiv razvoja i protiv razvoja turizma.

Svađa i dalje traje, no sasvim je očito da većina neće popustiti pred zahtjevima oporbe i nevladinih udruga. Moratorij na gradnju unutar Park-šume, čini se, nema šanse proći...
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još