Hrvatska ZOVI, SAMO ZOVI

Godišnje 1,7 milijuna poziva na broj 112

Sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj prošle godine zaprimio je milijun i 700 tisuća poziva na telefonski broj 112, nakon čega je pokrenuto 80.000 akcija, izjavio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut na otvorenju Dana zaštite i spašavanja Split 2009.

Dvodnevni skup organiziran je u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite 1. ožujka, koji se ujedno slavi kao Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

Trut je rekao kako je taj sustav zaštite i spašavanja u Hrvatskoj dobio "vrlo visoke" ocjene NATO-saveza i Europske unije te institucija koje se bave zaštitom i spašavanjem u regiji, tj. u jugoistočnom dijelu Europe. Sve su te međunarodne institucije ocijenile da svojim angažmanom pridonosimo da se Hrvatsku smatra sigurnom zemljom u kojoj se može boraviti i ljetovati, a to znači da se onima u nevolji - ako se nešto i dogodi - u svakom trenutku žurno pruža pomoć, rekao je Trut.

Po njegovim riječima, sustav zaštite i spašavanja Republike Hrvatske prošle je godine 12 puta pomagao gasiti požare na otvorenom u Bosni i Hercegovini, a Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) pomagala je u potrazi za nestalima u Crnoj Gori.

Trut je najavio da će se sustav i dalje razvijati za djelovanje u najsloženijim situacijama, posebice na spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara. S tim u svezi, dodao je, vodi se briga i o tehnološkom opremanju pa je na dvodnevnome skupu u Splitu izloženo više suvremenih uređaja i oprema koja se upotrebljava u akcijama spašavanja i zaštite.

Nakon otvorenja Dana spašavanja i zaštite u Splitu, za stotinjak učenika nižih razreda splitskih osnovnih škola predstavljen je sustav zaštite i spašavanja kako bi najučinkovitije uspostavili vezu s tim sustavom u slučaju kakve nesreće.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još