ZAKON O ŠPORTU

Zastupnici ne žele poreze na sportske transfere

24.02.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o športu, kojima SDP predlaže obvezno preoblikovanje profesionalnih športskih klubova u dionička društva, a koje većina saborskih klubova i zastupnika ne prihvaća.

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović uvodno je kazala kako SDP tim zakonskim prijedlogom želi uvesti reda u sustav financiranja profesionalnog športa, uređivanjem poreza na transfere te ravnopravnijom raspodjelom javnih sredstava, pri čemu bi se više novca izdvajalo za amaterski šport, koji čini više od 90 posto ukupno registriranih športskih klubova.

Naglasila je da je u Hrvatskoj na djelu veliki paradoks, jer se za velike profesionalne športske klubove izdvajaju ogromna javna sredstva, iako, kazala je, u njima vlada 'veliki nered koji baca ljagu i sjenu ne samo na šport, nego i na cijelo društvo', dok se istovremeno za potrebe građana izdvaja sve manje.

'Jedinice lokalne samouprave za profesionalni šport izdvajaju enormne novce, dok nema za gradnju novih vrtića, škola, za komunalne poslove', poručila je Antičević Marinović.

Sve navedeno, istaknula je, samo svjedoči o nužnosti da se u vrijeme teškog ekonomskog stanja za državu i društvo provede sustavna reforma preraspodjele javnog novca.
Perica Bukić je u ime Kluba HDZ-a za SDP-ov prijedlog rekao da je 'promašio cilj'. 'SDP-ov prijedlog me žalosti, jer formalno, a još manje sustavno nimalo ne pomaže rješavanju problema u športu', poručio je Bukić.

Odbacio je navode SDP-a o enormnim izdvajanjima za šport, jer su 'ulaganja u šport sve samo ne enormna', te ocijenio da bi se SDP-ov prijedlog zakona, s obzirom na probleme na koje upozoravaju, trebao zvati 'zakon o nogometu ili o Dinamu'.

"Da je po SDP-u, to bi značilo trenutno ukidanje velike većine športskih klubova, osim dva, tri koji su igračka velikih poduzetnika', naglasio je Bukić.
Da bi usvajanje SDP-ovog zakona značilo 'stečaj u roku odmah svakog profesionalnog športskog kluba' smatra i Damir Kajin, najavivši IDS-ovu suzdržanost spram tog prijedloga.

Istaknuo je da se NK Hajduk preoblikovao u dioničko društvo, 'a i sami vidimo kakve rezultate postiže'.
'Jesam za amaterizam, za čiste račune u profesionalnom športu, ali kada bi se klubovi organizirali kao trgovačka društva to bi značilo stečaj za 95 posto, ako ne i za sve klubove', rekao je Kajin.

Arsen Bauk (SDP) naglasio je kako je osnovna namjera njegove stranke urediti financiranje i vlasništvo nad športskim klubovima na jasan i transparentan način, nelogičnim ocijenivši da se za transfere igrača ni lipa ne uplaćuje u državni proračun.

'Nije logično da se netko hvali desecima milijuna eura koje je zaradio od transfera, a da od toga ni centa nije dao državi. A, kada se to propituje, onda je to sotonizam ili nastavak velikosrpske politike, kako je to rekao Zdravko Mamić", poručio je Bauk.

Njegovu tvrdnju kako ne razumije zašto HDZ ne želi prihvatiti SDP-ovu ideju da se uvede reda u financiranje športskih klubova ispravio je SDP-ovac Nenad Stazić
"Netočno, HDZ je prepoznao našu ideju da se zakonom spriječi prelijevanje novca u privatne džepove, pa je zato i ne prihvaća", rekao je Stazić.

O tome koliko u sabornici prevladava športska atmosfera svjedočio je i predsjedavajući Vladimir Šeks, koji je HDZ-ovog zastupnika Ivana Šukera nazvao Davor Šuker, po njegovom prezimenjaku, jednom od najvećim hrvatskih nogometnih golgetera.