NAMJEŠTEN NATJEČAJ

Ustavni sud ne želi domaće drvo već luksuznu ebanovinu!

24.02.2011 u 08:42

Bionic
Reading

Ustavni sud raspisao je javni natječaj u kojem traži luksuzan namještaj od ebanovine. Tražene specifikacije ne može zadovoljiti nijedan hrvatski proizvođač, piše poslovni tjednik Lider

Uz detaljno opisane komade namještaja u natječaju se čak nudi fotografija svakog komada i navodi se da bi trebao biti kao ‘Giorgetti ili jednako vrijedan proizvod’. Iako na Sudu opravdavaju natječaj i kažu da svima omogućuju jednak tretman, on je očito složen tako da pogoduje određenom uvozniku.

'Skandalozno je da uza slavonski hrast Ustavni sud preferira uvoznu ebanovinu i da se traži stol promjera od 158 cm iako je standard 160 cm. Jasno je da se u natječaju moraju propisati okvirne dimenzije namještaja, ali da se traži točna visina od 74,5 cm… Očito se planira kupiti određen komad namještaja od određenog proizvođača', izjavio je za Lider direktor Drvnog klastera Marijan Kavran.

U oči također bode visoka cijena traženog namještaja. Prema traženoj jamčevini riječ je o najmanje pet milijuna kuna. I to iz uvoza.

Iz Ustavnog suda poručuju da će odgovorno trošiti novac poreznih obveznika i odabrati optimalnu ponudu.

'Na temelju odredaba navedenog Zakona, ustavni sud je predmet nabave odredio u skladu sa svojim potrebama, tako da je predmet nabave opisan jasno, razumljivo i nedvojbeno kako bi ponuditelji mogli ponuditi robu uporedivu po vrsti, kvaliteti i cijeni te eventualno po drugim potrebnim svojstvima', rekao je za Lider Teodor Antić, glavni tajnik Ustavnog suda.