'POLITIČKA ŠAPA NA POLICIJI'

Karamarkov izvještaj u Saboru bez Karamarka

23.02.2011 u 21:09

Bionic
Reading

Izvješće ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka o obavljanju policijskih poslova u 2009., vladajući zastupnici su večeras u Hrvatskom saboru pozdravili kao pokazatelja sve boljeg sigurnosnog stanja u Hrvatskoj, dok ga je oporba nazvala 'uljepšanom slikom', koja ne pokazuje koliki su razmjeri kriminala u zemlji

Izvješće je u ime ministra Karamarka podnio državni tajnik Ivica Buconjić, a u njemu se ističe kako je broj kaznenih djela u 2009. smanjen za 2,3 posto

Oporba je zamjerila što izvješće dolazi sa zakašnjenjem od godinu dana, ali i što ga nije podnio ministar Karamarko. Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić izvješće je nazvao 'točnim skupom netočnih podataka o sigurnosti, koji puno prikazuje, ali još više ne prikazuje'. Ustvrdio je i kako u njemu nema onoga što hrvatsku javnost najviše zanima - kriminalne radnje, pljački i korupcije 'u koje su bili upleteni i pripadnici najviših državnih dužnosnika, redom pripadnici vladajuće stranke'.

I Ranko Ostojić (SDP) smatra da je ministrovo izvješće 'uljepšana slika sigurnosnog stanja u Hrvatskoj u kojoj je još uvijek dominantan visok postotak odbačaja policijskih prijava'. Po njegovim riječima 'politika još nije skinula svoju šapu s policije, a velik je i broj neriješenih kaznenih djela'.

Tu je ocjenu obrazložio cijelim nizom neriješenih slučajeva, od premlaćivanja novinara Dušana Miljuša, pitanja tajnih računa u inozemstvu i Slavonske banke, do malverzacija u Zagrebačkom holdingu i Gradskom poglavarstvu i tajnog plana preuzimanja Podravke. Istaknuo je i važnost poboljšanja suradnje između policije i pravosuđa, jer, kaže, 'DORH odbacuje svaku petu policijsku prijavu, a velik dio kazneno prijavljenih ne dobiva sudski epilog'.

Na broj neriješenih slučajeva osvrnuo se i Damir Kajin (IDS) ustvrdivši da 'Hrvatska ima čak 20.361 policajca, s obzirom na broj stanovnika znatno više od Austrije, a nisu riješeni slučajevi niza likvidacija od odvjetnika Leševića do Levara'.

S obzirom na broj policajaca po glavi stanovnika trebali bismo biti najsigurnija zemlja na svijetu, kaže Kajin, postavivši pitanje "trebaju li nam toliki ljudi u represivnom aparatu".

Državni tajnik Ivica Buconjić naglasio je, međutim, kako sve to omogućava dobre sigurnosne pokazatelje, koje je prepoznala i međunarodna zajednica, a na temelju čega će Hrvatska i ove godine biti top turistička destinacija.

Tomislav Čuljak u ime Kluba HDZ-a pozdravio je uspješnost policije koja je u 2009. godini povećala učinkovitost, razriješivši 48.234 od ukupno 73.497 kaznenih djela za koja je pokrenut postupak.

Suprotno od oporbe, smatra da izvješće pokazuje porast gospodarskog kriminala, a što je, kaže, rezultat pokrenutih postupaka u njegovu suzbijanju.