ŠOU ZVAN SPLITSKO GRADSKO VIJEĆE

Prosvjedi, povratak Svaguše i Kerumov sukob interesa

23.02.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon puna dva mjeseca stanke, u četvrtak i petak ponovno se nastavlja šou zvan Gradsko vijeće. Očekuje se svašta: gradske vijećnike već ujutro će dočekati prosvjednici koji zahtijevaju zabranu bilo kakve gradnje unutar park-šume sve do donošenja prostornog plana, javnost nestrpljivo iščekuje ponovno pojavljivanje Joška Svaguše u Banovini, a da cirkus bude potpun, pobrinuo se gradonačelnik Željko Kerum

On je, naime, odlučio da će u ime Grada od samoga sebe otkupiti oko 350 kvadrata zemljišta na Žnjanu, platiti ga preko milijun kuna, i to kako bi se izgradila pristupna cesta do - njegovog hotela. Oko 110 tisuća kuna dobit će Dalibor Bečić, Nevenkin suprug, a još 260 tisuća kuna otići će obitelji Kerumovog gradskog vijećnika Balde Obada. Ukupno, komunalno opremanje nedovršenog Željkovog 'hotelčića' na Žnjanu koštat će 1,9 milijuna gradskih kuna.


Odluke su formalno 'pokrivene papirima', procjenom o vrijednosti zemljišta (koju je odobrio Željko Kerum osobno!) te urbanističkim planovima, parcelacijom zemljišta i projektom pristupne ceste. Oporba će sasvim sigurno inzistirati da se radi o čistom sukobu interesa, jednako kao što će Kerumovi vijećnici tvrditi da je 'sve u skladu s propisima'. Čini se da je s ovakvim gradonačelnikom sukob interesa u Splitu jednostavno nemoguće izbjeći jer čovjek posjeduje doslovce pola grada.

Kerum će gradskim vijećnicima ponuditi i da kupe njegovu Vilu Rosina na Bačvicama, i to po cijeni od deset milijuna eura. Za razliku od slučaja Marjan, ovdje se poštuje procedura pa se nekretnina pod zaštitom konzervatora nudi na prvokup. Jasno, Grad će se tog prava odreći, pa će gradonačelnik deset milijuna eura inkasirati od privatnog kupca. O kome se radi - zasad nije poznato.

Građanska inicijativa ZA Marjan u međuvremenu vrši snažan pritisak kako bi se izborila za zabranu bilo kakve gradnje unutar splitske park šume, barem dok se ne usvoji prostorni plan za to područje - a to će se, očekuje se, dogoditi u roku od dvije godine. U četvrtak nešto prije devet sati gradske vijećnike će na ulasku u Banovinu dočekati prosvjednici, koji su već printali letke s fotografijama svih vijećnika i upozorenjem 'Ovo su ljudi koji odlučuju o sudbini našeg Marjana'. Predstavnici inicijative govorit će i na sjednici, cijeli četvrtak predviđen je samo za raspravu o Marjanu.

Joško Svaguša, pak, nije ostvario svoju najavu da ga 'politika ne zanima', pa se od ovog tjedna vraća u ulogu vijećnika HGS-a. Nakon što ga je gradonačelnik naprasno potjerao iz Hajduka njihovi odnosi dramatično su zahladili, no čini se da su svi problemi sanirani.

Kerumova 'udarna igla' u Gradskom vijeću, nezavisna Ljubica Vrdoljak, objasnila je zašto se najpoznatiji splitski pekar vraća u politiku iako joj je prošlog tjedna kazao da 'nema šanse za to':

'Čovjek je promijenio mišljenje, ima pravo na to. Neće mu biti lako, sad će biti u fokusu javnosti. Da sam na njegovom mjestu, nikada se ne bih vratila u Vijeće - i to samo zbog vas, novinara!'