OPASNA AMBALAŽA

Slovenci povukli kekse Jaffa iz prodaje

23.02.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Zdravstveni inspektorat kvalitetu hrana utvrdio je da kartonska ambalaža popularnih keksa Jaffa, koje proizvodi srbijanska Crvenka iz Gornjeg Milanovca, sadrži nedopuštene tvari koje se lako izlučuju kroz plastičnu foliju na proizvod pa su opasne za zdravlje potrošača i zbog toga do daljnjega povučene iz prodaje

Uzorak kartonske ambalaže u kojoj su bili pakirani keksi Jaffa analiziran je u laboratoriju Instituta za sigurnost zdravlja Republike Slovenije. Rezultati manjeg dijela kartonske ambalaže pokazali su da sadrži visoke vrijednosti fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji lako s ambalaže prelaze na kekse.

Ocjena analize uzorka je pokazala da je u oba slučaja izloženost proizvoda ovim opasnim kemijskim tvarima stopostotna pa predstavlja opasnost za zdravlje odraslih i djece.
Uvoznik proizvoda s tržišta će preventivno povući preostale kekse s rokom upotrebe do 26. veljače 2011. (riječ je o keksima Jaffa naranča od 300 i 150 grama, Jaffa višnja 150 g i Jaffa limun 150 g).

Savez potrošača Slovenije savjetuje potrošačima da ako imaju te proizvode da ih ne konzumiraju, već da ih vrate u trgovine u kojima su ih kupili.