ZORAN MILANOVIĆ

'Ovako se to ne radi'

27.02.2009 u 12:08

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je na konferenciji za novinare u središnjici stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu kritizirao HDZ-ovu Vladu povodom osnivanja radne skupine za promjenu hrvatskog Ustava bez konzultacija sa ostalim parlamentarnim strankama rekavši da je o tako važnom pitanju potrebno postići politički dogovor

'Na ovakav način se Ustav ne mijenja. Ovako se to ne radi', rekao je Milanović. Prema njegovim riječima, potrebno je sjesti i dogovoriti se i, po mogućnosti, postići konsenzus svih parlamentarnih opcija. 'Mjesto za dogovor o Ustavnim promjenama je Sabor, a ne neka skupina koju je osnovala Vlada po samo njoj znanoj logici', smatra Milanović.

On je rekao da se nada da će stranka koja još uvijek vlada Hrvatskom uvidjeti da put kojim je krenula nije dobar. Riječ je o promjenama koje su nužne zbog procesa pristupanja Europskoj uniji, te je nužno dobro promisliti prije izglasavanja kako ih ne bismo opet morali mijenjati za godinu dana. 'Čak i ako se radi o minornim promjenama, o par zareza ili par riječi, potrebno je postići dogovor koji neće biti rezultat trgovine budući da se radi o važnom procesu, jer Ustav je najvažniji pravni dokument u državi', kaže  Milanović.

Prije godinu dana Vladimir Šeks je i počeo proces na promjena ustava kroz Sabor i njegov Odbor za Ustav i poslovnik, objasnio je prvi čovjek SDP-a, ali mu je netko očito zabranio da se tako radi.

Ako ovaj javni apel ne urodi plodom, iako se Milanović nada da hoće, SDP neće povlačiti radikalne poteze jer su oni iznimno odgovorni, tvrdi Milanović, kada su u pitanju pitanja od nacionalnog interesa. 'Onda ćemo opet sjesti i pregovarati', zaključio je Milanović.