IZNENADNA SMRT

Umro umjetnik i romski aktivist Kasum Cana

23.02.2011 u 07:09

Bionic
Reading

Kasum Cana, umjetnik i romski aktivist, umro je sinoć u Zagrebu, doznaje se od zagrebačke policije

Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić rekla je Hini da očividom nisu pronađeni tragovi nasilja, a obdukcija će utvrditi uzrok smrti.

Četrdesettrogodišnji Cana umro je u stanu prijateljice, koja je zvala hitnu pomoć, nakon čega je došla i policija.

Kasum Cana rođen je u Prizrenu u romskoj zanatlijskoj obitelji. Zbog političke situacije na Kosovu napušta školovanje i rodni grad te 1984. dolazi u Zagreb gdje se zapošljava kao soboslikar i ličilac.

Uskoro postaje slobodnim umjetnikom. Slika, fotografira i piše poeziju na romskom. Također piše u časopisima Roma te prevodi na romskom jeziku.

Jedan je od prvih članova Saveza udruženja Roma Hrvatske. Bio je predsjednik Centra kulture Roma Hrvatske "Romano Centro" te predsjednik gradske i županijske organizacije Stranke Roma Hrvatske i član Vijeća nacionalne manjine Roma grada Zagreba.

Dobitnik je brojnih nagrada, uz ostale, i nagrade za poeziju i fotografiju Roma na međunarodnom natječaju "Gypsi friend" u talijanskom gradu Lancianu te godišnje nagrade Roma Hrvatske povodom proslave Svjetskog dana Roma u Hrvatskoj.

Nastupao je na brojnim festivalima i književnim manifestacijama, a uz ostalo objavio je prvi kalendar na romskom i hrvatskom jeziku te fotografije iz života Roma, plakat "Protiv rasizma" u časopisu "Zarez", zbirku pjesama i fotografija iz života Roma te kao suautor hrvatsko-romski rječnik.