OBRANA 'HERCEG-BOSNE'

'Haško tužiteljstvo je fabriciralo činjenice'

22.02.2011 u 16:54

Bionic
Reading

Obrana bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića pozvala je u utorak u završnim riječima sudsko vijeće Haaškoga suda da oslobodi odgovornosti Petkovića kojeg tužiteljstvo tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini

'Vjerujemo da ćete utvrditi da nije počinio nijedan zločin... i vjerujemo da ćete u tom slučaju donijeti oslobađajuću presudu', rekla je njegova braniteljica Vesna Alaburić na kraju završnih riječi.

Ona je kazala da su svi njegovi postupci bili vojno opravdani i nisu bili zločinački, niti su bili usmjereni protiv civilnog stanovništva.

Alaburić je kazala kako se HVO borio za Bosnu i Hercegovinu kao i Armija BiH i nije bio dio zločinačkog plana, a general Petković 'iskreno je smatrao da je HVO jedna od oružanih snaga Bosne i Hercegovine'.

On nije planirao rat s BiH, niti se za taj rat pripremao kao što navodi haaško tužiteljstvo u optužnici.

Njegova obrana nikad nije tvrdila da je nepogrešiv, ni kao čovjek, ni kao vojnik, rekla je Alaburić i on bi možda danas donio neke druge odluke, ali u BiH je došao u dobroj volji da obrani svoju domovinu Hrvatsku koja je bila napadana iz Bosne i Hercegovini, ali i da pomogne obrani same BiH.

Ćorićeva obrana počela iznositi završne riječi

Obrana bivšeg zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića u utorak je u završnim riječima na haaškom suđenju šestorici vojnih i civilnih čelnika bosanskih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata na području BiH poručila da haaško tužiteljstvo u ovom predmetu želi pobjedu pod svaku cijenu ne obazirući se na istinu.

Tužitelji želi sebe predstaviti kao vitezove međunarodne pravde ali međunarodna pravda podrazumijeva i otkrivanje istine i poštivanje prava optuženih, poručila je Ćorićeva braniteljica Dijana Tomašegović Tomić osvrćući se na završne riječi haaških tužitelja u kojima su poručili da predstavljaju žrtve ratnih zločina u BiH.

Tužiteljstvo je optužilo obranu da je izvodila lingvističke bravure i krivo interpretirala dokaze, a to su radili upravo tužitelji, kazala je Tomašegović Tomić optužujući tužiteljstvo da je interpretiralo iste dokumente na različite načine ovisno o tome kako im je odgovaralo, neke je ignoriralo, a čak su i 'fabricirali činjenice kojih nema u dokumentima'.

Tako postupa onaj koji želi pobjedu pod svaku cijenu, a ne onaj koji se bori za međunarodnu pravdu, poručila je Ćorićeva odvjetnica.

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg-Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić - optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, a cilj kojeg je etničko čišćenje područja Herceg-Bosne koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj radi stvaranja 'velike Hrvatske'.

Tužitelji su u svojim završnim riječima zatražili da ih se proglasi krivima i kazni zatvorskim kaznama u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.